— Щовесни жінки згадують про фігуру й починають замовляти полегшене меню. В цей час пропонуємо легкі супи, салати й гарячі страви. Один із найпопулярніших — суп із топінамбура, — розповідає шеф-кухар "Ресторації Шпігеля" із Хмельницького 27-річний Михайло Яровий.
Бере 800 г топінамбура, дві картоплини, невеличку цибулину і 50 г олії. Чистить овочі, складає в каструлю, варить до готовності. Потім перемелює в блендері.
— До супу додаю третину склянки вершків і прогріваю. Насамкінець вливаю столову ложку лляної олії. Кладу жменю в'ялених томатів, — каже Михайло. — Суп незвичний на смак і не шкодить фігурі. Хто дотримується посту, можуть відмовитись від вершків. Буде не менш смачно.
— Для салату з буряка готуємо соус. Він подібний до італійського песто, але з українських продуктів, — каже Яровий.
20 г волоських горіхів обсмажує на сухій сковорідці. Кладе їх у блендер. Додає туди пучок шпинату, зубчик часнику, третину склянки оливкової олії й перемелює.
Середній буряк запікає в духовці. Ріже кубиками, додає сіль і перець за смаком, чайну ложку гірчиці в зернах, 30 г в'ялених томатів.
— На тарілку спочатку кладу соус, потім буряк. Декорую підсушеним насінням конопель і чіпсами з пастернаку. Підсмажую їх на олії.
Як основну гарячу страву подають молоду капусту в сирному соусі.
— Її вже почали продавати на ринках. Першу завозять із Єгипту. Ще не дуже смачна, але ніжна і в ній багато вітамінів. Розрізаю капустину на чотири частини. Проварюю протягом хвилини. Доки остигає, готую соус. 50 грамів вершкового масла розігріваю на сковороді. Додаю дві столові ложки борошна й обсмажую до золотистого кольору. Повільно вливаю дві склянки холодного молока, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудочки. Наприкінці за смаком додаю сіль, перець, мускатний горіх і 200 грамів натертого на дрібній тертці сиру.
— У гарячий соус кладу капусту, поливаю соусом зверху і ставлю в духовку на 10 хвилин при 180 градусах.
Коментарі