— Варю чоловікові цибулевий суп-пюре, це його улюблений овоч. За обід може з'їсти три миски. Я ще в нього додаю вино, — каже Наталія Дерманська, 35 років, із селища Петриківка Дніпропетровської області.
Очищає 1 кг цибулі й ріже півкільцями. У каструлі розігріває 75 г вершкового масла. Відкладає в окрему миску жменю цибулі, а решту всипає в каструлю разом із кількома лавровими листками. Смажить 30 хв. до пом'якшення. Заливає півсклянки білого вермуту, доводить до кипіння. Зменшує вогонь і готує до випаровування рідини. Потім додає в цибулю 1 л курячого чи овочевого бульйону. Насипає 1 ч. л. солі й чорного меленого перцю. Доводить до кипіння і готує на повільному вогні 5 хв. Знімає каструлю з плити.
— Завжди виймаю з супу лавровий лист. Він як полежить, додає страві гіркоти.
Збиває блендером до однорідної рідини. Вливає на сковорідку 50 г вершкового масла й підсмажує відкладену цибулю до золотистого кольору.
У каструлю з супом наливає 150 мл вершків. Додає 1/3 ч. л солі, чорного меленого перцю та смажену цибулю. Зо 2 хв. проварює й розливає по тарілках. На стіл подає з хрусткими грінками.
— Ще коронною стравою для чоловіка є суп із перцем чилі. Добрий у холодну погоду. Прогріває до кісток.
Ошпарює окропом 1,5 кг помідорів і очищує від шкірки. Розрізує навпіл і виймає насіння.
— Узимку помідорів не накупляєшся, та й смак штучний. Тому беру консервовані.
Очищує п'ять картоплин, дві морквини, цибулину й нарізає їх кубиками. Додає 60 г порізаних стебел селери. Кладе в каструлю разом із помідорами й наливає 0,5 л води. Всипає 1/2 ч. л. солі й доводить до кипіння. Зменшує вогонь і варить під кришкою 30 хв. Очищає від насіння і нарізує кубиками один солодкий перець. Підсмажує на сковороді його і 50 г сухариків із батону. Суп збиває блендером. Додає подрібнений стручок гострого перцю чилі.
У страву додає 1 ст. л. олії та 1/3 ч. л. чорного меленого перцю. Розливає по мисках і посипає петрушкою. Подає з сухариками і шматочками солодкого перцю.
Коментарі