понеділок, 16 липня 2007 15:31

Самбуку зажовують кавовими зернами

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Власта Шовковська, телеведуча програми ”Вікна-спорт”, відзначала День журналіста 6 червня у заміському ресторані ”Партизан”, що на 28-у кілометрі Нової Обухівської траси. Вибрала рожевий коктейль, прикрашений вишнями й ананасом
Власта Шовковська, телеведуча програми ”Вікна-спорт”, відзначала День журналіста 6 червня у заміському ресторані ”Партизан”, що на 28-у кілометрі Нової Обухівської траси. Вибрала рожевий коктейль, прикрашений вишнями й ананасом

У київському ресторані "Картель" на вул. Т. Шамрило, 23 подають кілька коктейлів із самбуки — італійського лікеру з ароматом анісу. Бармен Сергій Заіка, 27 років, радить замовити напої з чудернацькими назвами — "Руда собака", "Рожеві соски", "Хіросима", "Казантип" або "Ауді".

— Самбуку можна пити і в чистому вигляді, — каже Сергій.

Бармен проколює трубочкою для соку складену вдвоє серветку й відкладає вбік. Бере два бокали. У один наливає самбуку і кладе три кавові зернини. Розповідає, що в італійців вони символізують здоров"я, багатство і щастя.

— Тим, хто любить жувати кавові зерна, можна покласти й більше, — сміється. Підпалює напій і над вогнем прогріває другий бокал. Звисока переливає в нього палаючу рідину і повільно накриває. Самбука гасне, під склянкою збираються пари. Бокал із "димом" Сергій не перевертаючи ставить на серветку з трубочкою.

— Спочатку випивають розігріту самбуку, кавові зерна розжовують у кінці, — пояснює бармен. — Через трубочку вдихають пари цього напою. Зазвичай клієнти починають плакати або кашляти. Здається, усередині все горить.

50 г чорної самбуки в "Картелі" коштує 20 грн, білої — 22 грн.

Для коктейлю "Рожеві соски" Заіка наливає в маленьку чарку по 20 г самбуки, бежевого лікеру "Бейліс" та горілки на журавлині. Потім додає дві краплі рожевого сиропу "Гренадін".

— Дві рожеві краплини сиропу повисають у самбуці — звідси і назва коктейлю, — пояснює бармен. — Такий напій у нас коштує 20 гривень.

Коктейль "Руда собака" обійдеться в 25 грн. його готують із самбуки, текіли і 3–5 крапель соусу табаско.

А вдома Сергій любить пити "Рідкий опіум".

— У чарці змішую 20–30 грамів бехерівки, по 30 грамів абсенту і самбуки, — ділиться рецептом. — Двох коктейлів на один вечір достатньо.

Бармен заміського ресторану "Вечорниці клаб", що на трасі Київ — Житомир, Катерина Гусак, 22 роки, пропонує відвідувачам два коктейлі з самбуки — "Лоботомія" і "Хіросима". Кожен коштує 45 грн.

— "Хіросиму" роблять із трьох шарів, — каже Катерина. — У 20 грамів самбуки обережно коктейльною ложкою додаю 20 грамів шоколадного лікеру "Бейліс", 15 грамів абсенту і 5 грамів гранатового сиропу "Гренадін".

"Лоботомія" — схожий коктейль. До 15 г самбуки і 15 г "Бейлісу" додають 15 г лікеру "Тріпл Сек" і кілька крапель "Гренадіну".

Зараз ви читаєте новину «Самбуку зажовують кавовими зернами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути