— Бармак — татарське печиво, подібне до наших рогаликів. Хрустке, всередині із горіховою начинкою. Схоже на пальці — так перекладається слово "бармак", — каже Юстина Доморецька, 36 років, із смт Іванівка Херсонської області. — Знайшла цей рецепт, коли хотіла щось приготувати з дітьми. У мене двійнята. Нарізую тісто на квадратики. А вони крутять їх у рулетики. З однієї порції виходить не менше 50 штук.
У мисці змішує 0,5 кг борошна й дрібку солі. Натирає на крупній тертці 180 г холодного масла. Перетирає все руками в крихту. Додає 1,5 склянки сметани та 1/3 ч. л. соди. Замішує тісто. Має бути м'яке і не липке. Загортає в харчову плівку і кладе в холодильник на 1 год.
— Тісто краще зробити завчасно. Після такого "відпочинку" воно стає еластичне.
Для начинки 200 г чищених волоських горіхів перемелює м'ясорубкою. Насипає склянку цукру та 1 ч. л. ванільного цукру. Розтоплює у мікрохвильовій печі 50 г масла. Додає його до горіхів і перемішує до однорідності. Тісто розділяє на три частини. Одну залишає, решту повертає в холодильник. Посипає дошку борошном і розкочує тісто.
— Що тонше, то смачніше виходить печиво.
Розрізає на квадрати 10х10 см. На кожен кладе чайну ложку начинки. Розмащує її по поверхні і скручує в рулет. Викладає на деко, застелене папером для випічки. Вмикає духовку на 180°С. Ставить деко на 20 хв.
— Якщо тримати довше, печиво засушиться. Буде не таке смачне.
Виймає бармак із духовки. Охолоджує, присипає цукровою пудрою.
Коментарі