— У піст із делікатесами не розбіжишся. Дозволяється невеликий перелік продуктів, — каже киянка 32-річна Орися Федорченко. — Цікаву страву підказала кума, яка заради чоловіка-грузина освоїла їхню кухню. Готую закуску пхалі. Її можна робити з квасолею, цвітною капустою, шпинатом або грибами.
Ставить на вогонь каструлю з водою і накриває кришкою. Коли закипить, кладе півкілограма замороженого шпинату і варить 3 хв. Скидає на друшляк, щоб стекла вода. Віджимає руками. Ріже дуже дрібно.
— Замість шпинату можна взяти півкілограма вареної квасолі або смажені з цибулею печериці, — додає.
Склянку волоських горіхів пропускає через м'ясорубку. Дрібно ріже три зубчики часнику, невелику цибулину, половинку гострого перцю-чилі та 50 г свіжої кінзи.
— Якщо планую давати страву дітям, гострого перцю не додаю.
Усе змішує зі шпинатом. Додає пів чайної ложки солі та 10 г приправи хмелі-сунелі. Виймає ложку з миски і далі місить руками. Так усі інгредієнти найкраще перемішаються. Має вийти пюре.
— Щоб закуска виглядала апетитніше, прикрашаю бубками гранату. З пюре ліплю котлетки. Посередині роблю ямку і туди кладу гранат. Своєю кислинкою він забирає солонуватість страви.
— Пхалі роблю не тільки яскраво-зелені, а й фіолетові, — продовжує Орися Федорченко.
Три столові буряки варить, охолоджує і чистить від шкірки. Півкілограмову головку капусти дрібно ріже і кладе у глибоку сковороду без олії. Наливає 1/3 склянки води й накриває кришкою. Тушкує до м'якості. Далі відкидає на друшляк, щоб стекла рідина.
Перекручує на м'ясорубці буряк, капусту, склянку горіхів, два зубчики часнику та половину гострого перцю. Має вийти однорідна маса. Додає порізану дрібними кубиками цибулину й пучок кінзи. Посипає 1 ч. л. коріандру, 0,5 ч. л. солі, перемішує. Для кислинки наливає 1 ст. л. винного оцту.
— Скачую в долонях кульки. Ставлю на півгодини в холодильник.
Їдять пхалі з лавашем і хачапурі.
Коментарі