— Кожного року дивую гостей якимось приколом. На цей раз планую спекти картопляне порося. Виглядає, як справжнє, — каже Олена Супрун, 44 роки, із селища Вороновиця Вінницької області.
— Для "тіла" картоплю варю в мундирах. Чищу її, мну як на пюре. Додаю спеції, солю та розкладаю на полотняній салфєтці прямокутником. Трохи лишаю для голови. Зверху — начинку. Можна любу, але я роблю м"ясну. Побільше туди цибулі, зелені, хмелі-сунелі для запаху. Загортаю начинку в картопляну масу. Виходить поліно, з якого починаю формувати порося. Окремо голову. Для того кручу конус, гострий кінець прижимаю — так виліплюю п"ятачок. З іншого кінця витягую вуха. Хвіст теж скручую окремо. Коли все зліплене докупи, обережно переставляю на деко і мащу зверху збитим яйцем. Запікаю 15 хвилин. Поливаю томатно-сметанним соусом і ще на 5 хвилин — у духовку.
Аби зацікавити дітей, вінничанка 29-річна Надія Жданюк до столу готує "Торби з подарунками":
— Мої малі не надто люблять м"ясні страви. Щоб задурити, треба якісь жарти видумувати. "Торби" поза конкуренцією. Спершу роблю м"ясний фарш, як на котлети, але без яєць. Цибулі — побільше. Викладаю з фаршу невеликий млинець, загортаю в нього начинку і шматочок вершкового масла. Для начинки підходять гриби, сир, капуста, рис з яйцем. Навіть яблука або родзинки можна, як кому смакує. Кульку з млинця загортаю у фольгу, зверху зв"язую ниткою. Щоб виглядало, як мішечок із подарунками. Виставляю на деко і в духовку. Коли спечеться, нитку знімаю.
Киянка Валентина, 57 років, вичитала в журналі рецепт сигар із тіста.
— На картинці як настоящі. Грубі, заледве до рота влазять, як кубинські. Печу їх із двох столових ложок вершкового масла, чотирьох — цукрової пудри, чотирьох яєчних білків і неповної склянки борошна. Масло розігріваю, трохи охолоджую. Білки, яєчну пудру і борошно збиваю міксером. Додаю до них рідке масло. Також маслом змащую деко. Виливаю зверху три столові ложки тіста і формую паляницю діаметром приблизно 10 см. Випікаю 15 хвилин при 190 градусах.
Готове, ще тепле тісто, Валентина обгортає довкола дерев"яної ложки, щоб сформувати сигару. З обох кінців вмочує її в розтоплений шоколад. Начиняє збитими вершками. Подає десерт із морозивом чи желе.
Коментарі