"Дружина змушує разом із нею постувати, — ділиться киянин Андрій Сморщок, 25 років. У столичному супермаркеті "Сільпо" подружжя закуповує продукти на кілька днів. — Каже, якщо у холодильнику будуть ковбаса чи яйця, не витримає такої муки і спокуситься. От і стряпає овочеві страви, схожі на м"ясні. Саме слово "котлети" вже душу і шлунок гріє".
Дружина Андрія — 22-річна Марина, до гарнірів готує пісні голубці, овочеві котлети, підливи, рагу з сої. Чоловік каже, що вчора на вечерю були його улюблені голубці.
— Їх готую тільки з томатним соком — навіщо у піст гострим себе травити, — Марина кладе до кошика з овочами пакет томатного соку й розповідає рецепт. — Капусту відварюю і розділяю як на звичайні голубці.
Для начинки нарізає кілька великих цибулин. Зауважує, що чим більше і дрібніше їх покришити, тим краще.
— Цибулю підсмажую на олії на повільному вогні. Як вона стає прозорою, висипаю у сковорідку рис і разом тушкую. Через хвилин п"ять ллю ложок п"ять томатного соку.
Коли рис трохи набухне, Марина додає дрібно порізаний помідор, зелень петрушки, сіль, перець і знімає з вогню. Як начинка охолоне, загортає голубці, складає їх у гусятницю і заливає розведеним водою томатним соком. Страва тушкується 1 год.
— А ще вона морквяними котлетами мене пічкає, — жаліється чоловік.
— Моркву я для них попередньо підварюю і перебиваю блендером, аби котлети швидше і краще просмажувалися, — пояснює Марина.
— Ти краще рецепт горіхових розкажи — вони набагато смачніші, — перебиває Андрій.
— До них треба картопля. Кілька бульб тру на найдрібнішій тертці й змішую зі склянкою грецьких горіхів, кількома зубчиками часнику, солю. Якщо тісто вийшло рідке, додаю ложку борошна.
Горіхові котлети Марина панірує у сухарях і смажить на олії.
— Їмо ми у піст і котлети по-київськи, тільки картопляно-грибні, — додає Андрій. — Замість курятини — картопляне пюре з крохмалем, а замість вершкового масла — смажені гриби з цибулею. Решта — за рецептом, — сміється.
— Зараз сміється, а мої котлети уминає, аж щоки тріщать. Сьогодні соєвим рагу годуватиму.
Для рагу Марина 10 хв. відварює у воді соєве м"ясо. Далі відтискає його й додає до смаженої на оливковій олії цибулі з кількома зубчиками часнику. За хвилину перемішує з відвареною квасолею, болгарським перцем, тертою морквою. Рагу солить і заливає томатним соком. За 30–40 хв. страва готова.
— До соєвого м"яса з цибулею і часником можна додати свіжоморожені овочі й протушкувати з півгодинки у томатному соку — смакота. Рагу їмо і окремо, і разом з картопляною пюрешкою чи рисом.
Спеції в овочевий плов розігрівають у олії
Вінничанка Катерина Шуріна, 21 рік, готує плов без м"яса. Її чоловік Олег два роки працював інженером на атомній станції в Індії. Там навчився готувати вегетаріанські страви. Для пісного плову жінка бере продовгуватий рис, консервований горошок, моркву, цибулю, спаржу, сіль і спеції.
— У казанок із нагрітою олією кладу кмин, лавровий листок, кілька горошин чорного перцю. Для гострішого смаку можна розігріти шматочок сухого червоного гострого перцю. Спеції мають тільки нагрітися, — навчає Шуріна.
По тому додає порізану кружечками моркву та розрізану навпіл спаржу. Кидає подрібнену цибулю, обсмажує до золотистого відтінку. Заправляє чайною ложкою меленого коріандру й куркумою та каррі — по пів чайної ложки.
— Перемішую і чекаю, поки не приготуються спеції, приблизно 3–5 хвилин. Слідкую, щоб не згоріли. Далі кладу два-три свіжих помідори або томатної пасти, горошок та сіль, перемішую і готую на невеликому вогні ще 10 хвилин.
У суміш жінка насипає промитий рис, заливає водою так, щоб овочі були повністю вкриті.
— Щоб рис вийшов розсипчастий, його спочатку потрібно готувати на великому вогні з відкритою кришкою, а після того, як закипить вода — зменшити вогонь і накрити кришкою. Плов під час варіння мішати не можна.
Ольга ПИПИЧ
Коментарі