— Огірки невеликого розміру замочую на 3 години в холодній воді, — розповідає вінничанка Оксана Білоус, 29 років. Готує літрові банки.
— Беру зонтік кропу, кусок перчини — на ніготь, лавровий лист, два зубці часнику, п"ять горошин чорного перцю і по чайній ложці солі, цукру та оцту, — усе складає на дно банки.
В емальовану каструлю ллє стільки оцту, щоб він покрив овочі, і ставить на вогонь. Коли починає кипіти, опускає туди огірки. Тримає їх кілька хвилин, доки не змінять колір. Паралельно ставить кип"ятити воду.
— Коли варяться, накриваю каструлю кришкою, щоб не дихати парами оцту, — зауважує господиня.
У банки вливає близько 50 мл окропу, аби покрив спеції. Складає обварені огірки, заливає їх кип"яченою водою і одразу закручує.
— Усе робити треба швидко. Постійно повинна кипіти вода, бо якщо втратити час, то банки з овочами прийдеться стерилізувати, щоб не зірвали.
За смаком нагадують магазинні огірки торгової марки "Верес".
Коментарі