вівторок, 20 листопада 2007 17:44

Наталя Кім заправляє морепродукти кунжутною олією

Автор: фото: Ольга БАРТИШ-КОЛОМАК
  Львів’янка Наталя Кім виставляє на прилавок салати з овочів та морепродуктів. Продає їх від 1 до 6 гривень за 100 грамів
Львів’янка Наталя Кім виставляє на прилавок салати з овочів та морепродуктів. Продає їх від 1 до 6 гривень за 100 грамів

55-річна Наталя Кім третій рік торгує салатами та суші на львівському ринку "Шувар" біля довгих рядів із ковбасами. Жінка приїхала жити до Львова з Узбекистану. За походженням вона кореянка.

О десятій ранку продавці виставляють на прилавки свої товари. Наталя протирає скляні полички. З великої картатої сумки викладає різні салати у пластмасових коробках. Каже, довго на базарі не затримується — її харчі розкуповують швидко.

— У мене є багато постійних клієнтів, — задоволено всміхається. — Я зазвичай готую не більше кілограма одного виду салату і по чотири-п"ять порцій суші. На вихідні, щоправда, трохи більше.

Жінка витягує з холодильника суші у плоскій 350-грамовій упаковці — "Асорті" по 16 грн. Маленькі рисові кульки розподілені по трьох відділах: із сьомгою, з огірком і крабовими паличками, з ікрою і смаженим кунжутним насінням.

До суші Наталя дає пакетик рідкого соєвого соусу і грудку японської гірчиці. Каже, смак соусу змінюється залежно від її кількості.

— Без соусу суші не можна їсти, — примовляє. — Це як у вас борщ без м"яса.

Запивати радить пивом або соком, найкраще — ананасовим.

Усі потрібні продукти Наталі Кім постачають із Китаю, Південної Кореї та Росії. Каже, що у Львові найважче знайти справжній японський рис.

— Із тутешнього рису суші вийдуть сухі і тверді. А з японського — м"які, як шовк. Тут я закуповую капусту, моркву, буряк, картоплю. У нас ці овочі ростуть гірше.

Господиня розповідає, що салат "корейська морква" придумали корейці, які живуть у Росії. У самій же Кореї морква не росте взагалі, її мало хто їсть.

— Я моркву додаю мало не до кожного салату, бо вона має багато вітамінів і гарно виглядає. А "корейську" готую так: натираю, солю, додаю трохи кінзи, червоного перцю, часнику і заправляю все кунжутною олією. Ніколи моркву не запарюю, як роблять деякі жінки. Так само можна робити салат із сирого буряка.

Усі овочеві салати Наталя Кім заправляє олією — кунжутною або соняшниковою. Морепродукти — тільки кунжутною.

— Тваринного жиру не використовую. Готую корисну їжу. Ось спаржа, наприклад, — жінка показує салат, схожий на порізану курятину, — має стільки ж білків, як і м"ясо. Але овочі значно швидше засвоюються. Так само багато білків у морських грибах. Їх вирощують у Китаї. Азіатська чечевиця, — розкриває коробку з дрібною пророслою квасолею, — багата на кальцій. Від неї стає гарний колір обличчя.

Найчастіше львів"яни купують салати з мідії, кальмарів, креветок, спаржі й морських грибів. Вони найдорожчі — по 6 грн за 100 г. З овочів попитом користуються зелені помідори і морква. Коштують від 1 грн за 100 г. Капуста менш популярна.

— У мене є брюссельська, білокачанна, пекінська, морська. З морської порізаної роблю салат, а в листову загортаю суші.

З-під прилавка Наталя витягує тонкий лист темної капусти й показує, як накладати на неї рис.

Аби принести на базар свіжі суші та салати, Наталя Кім прокидатися щодня о 5.00. Каже, готувати швидко та смачно її навчила мама.

— Нас троє було в сім"ї. Я — середня. Особливо любила допомагати мамі варити суп із морської капусти й пекти рисовий хліб. Смачно в нас також виходила соєва бринза. Соя спеціальна — переброджена, з бобів готується. Можна сказати, ми не сою, а натуральний пеніцилін їли.

Класичні суші готують тільки з рибою

Для суші рис слід відварювати протягом 45 хв. на маленькому вогні у пропорції з водою 1:2. Наталя Кім радить використовувати японський рис.
Окремо готує соус для нього. Змішує 50 г лимонного соку і стільки ж яблучного оцту. Рідина має бути кисло-солодкою на смак. Додає її до рису й тонким шаром накладає все на пласт морської капусти. Зверху кладе начинку.
— Можна використовувати фруктову або й м"ясну, — каже господиня. — Смачно виходить із авокадо. Але класичні японські суші робляться лише з риби.
Суші треба їсти лише свіжими, кімнатної температури. Не варто ані підігрівати, ані охолоджувати.

Зараз ви читаєте новину «Наталя Кім заправляє морепродукти кунжутною олією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути