53-річний Василь Дідик з Івано-Франківщини готує медовуху із зацукрованого меду. Він добре бродить.
— В емальованому відрі кип'ячу 10 літрів води, додаю 1,5 кілограма меду. Добре помішую, аби мед не впав на дно і не пригорів. Тримаю на вогні 5 хвилин. Піну, що виділяється, знімаю дерев'яною ложкою. Потім додаю 10 грамів шишок хмелю, помішую, знімаю з вогню і закриваю відро кришкою.
Окремо в стакані теплої води розводить 3 г хлібних дріжджів. Дає їм кілька хвилин настоятися. Коли розчин меду охолоне до 50°С, виливає в нього дріжджі.
— Посудину ставлю на бродіння в тепле місце на п'ять днів. Потім друшляком із дна виймаю хміль. Через фільтр рідину розливаю в пластикові пляшки. Найкраще підходять випуклі з-під кока-коли. Інші можуть під час бродіння розірватися. Наповнюю не під саме горлишко, 100 грамів не доливаю. Туго закриваю, ставлю в прохолодне темне місце. Добре підходить комора чи балкон.
Через два дні з пляшок випускає повітря і знову ставить у темне місце. За п'ять днів медовуха готова.
— Коли будете напій розливати, обережно відкривайте пляшку. Медовуха сильно піниться, може вистрілити, як шампанське, і потекти фонтаном.
Зберігають медовуху в холодному місці.
Коментарі