— Часто готую дітям на сніданок фритату. Це традиційний італійський омлет із начинками. Страва проста, але смачна, ситна й корисна. Особливо люблять фритату з грибами, — розповідає 35-річна Наталія Голуб із Миколаєва.
Бере п'ять яєць, 500 г лисичок, помідор-сливку, невелику цибулину, зубок часнику, 50 г твердого сиру, 2–3 ст. л. оливкової олії, 1/4 лимона, півпучка петрушки, 1 ч. л. сушеного орегано, по дрібці солю та перцю.
— Лисички мию під проточною водою й просушую паперовим рушником. На кінчику помідора роблю невеликий надріз хрест-навхрест. Заливаю окропом, потім перекладаю в холодну воду. Це потрібно, щоб шкірка легко знялася.
Помідор розрізає навпіл, видаляє серединку. М'ясисту частину ріже на дрібні шматочки й дає соку стекти.
— Ставлю сковороду на сильний вогонь. Змащую оливковою олією. Коли достатньо нагрівається, закидаю на сковороду гриби. Смажу на сильному вогні протягом 5–7 хвилин.
Вкидає до грибів дрібно нарізані цибулю й часник, помідор, орегано. Скроплює соком лимона. Солить, перчить. Обсмажує ще протягом 3 хв. і знімає з вогню.
— Окремо збиваю вінчиком яйця. Додаю в них натертий сир і дрібно порізану петрушку. Трохи підсолюю.
Ставить сковороду на повільний вогонь. Як прогрівається, заливає дно яєчною масою. Зверху закидає грибну начинку.
— Коли яйця схоплюються по краях, а всередині ще лишаються рідкуватими, з вогню знімаю й доводжу до готовності в розігрітій до 200 градусів духовці. Тримаю в ній протягом 5–7 хвилин. Подаю фритату теплою.
Салат із курки не заправляють
— Лисички — мої улюблені гриби. — каже 32-річна Ірина Гаврилюк з Одеси. — Апетитні в будь-якому вигляді. Готую з них різні страви. Особливо люблю салат із лисичками й курятиною. Ці продукти добре смакують разом
На дві порції салату бере 300 г лисичок і 200 г курячого філе. Смажить на оливковій олії гриби. Додає до них нарізану кільцями морквину, подрібнений зубок часнику й одну цибулину півкільцями. Всипає сіль і перець. М'ясо ріже невеликими шматками. Солить, перчить і підсмажує до золотавого кольору.
— Гриби й курятину поєдную. Додаю до них крупно нарізану пекінську капусту й подрібнену зелень. Усе ретельно перемішую й нічим не заправляю. Подаю на стіл теплим.
Коментарі