Вінничанка Майя Моргуліч, 55 років, сама консервує кукурудзу.
— Завжди саджаю її на городі, — каже Моргуліч. — Але, якщо чесно, вдало законсервувати вдалося не з першого разу. Кілька партій видувалися.
Зі зрілих качанів Майя вручну відділяє зерна. Намагається це робити швидко й обережно, аби не пошкодити. Потім занурює їх на 3–4 хв. у киплячу воду. Далі виймає друшляком і 2–3 хв. охолоджує під проточною водою. Зернятами засипає півлітрові банки й заливає доверху гарячим маринадом. На літр води бере 1 ст. ложку солі й 3 ч. ложки цукру.
— Заповнені баночки стерилізую 40–50 хвилин, — додає Майя. — Закатую металевими кришками — й смачна кукурудза готова.
29-річна Людмила Тесленко зі Сміли Черкаської області бере для консервування тільки сорт цукрової кукурудзи.
— Достиглі качани обчищаю від листя, заливаю водою й кип"ячу 3–5 хвилин, — розповідає вона. — Виймаю, охолоджую й зрізаю ножем зерно. Потім вкладаю у півлітрові банки й наповнюю рідиною.
Для маринаду в літр киплячої води додає по 60 г солі й цукру, 3 г лимонної кислоти.
— Із п"яти кілограмів качанів виходить десять півлітрових банок, — говорить Тесленко. — Залиту розчином кукурудзу в скляних посудинах стерилізую в каструлі з водою протягом 70 хвилин. Тоді закручую й укутую в ковдру. Банки стоять, поки не охолонуть. Торік для салатів використовувала тільки свою консервацію.
Найбільше сім"ї Тесленків смакує салат з крабовими паличками й кукурудзою. Для нього жінка в однакових пропорціях бере картоплю, цибулю, моркву та яйця. Домашньої консервованої кукурудзи і крабових паличок кладе побільше. Салат заправляє майонезом.
Коментарі