Понеділок, 02 лютого 2015 07:55

"Крокодила" начиняють м'ясом і капустою

Автор: ФОТО З САЙТА www.tvcook.ru
  Тісто нарізують ножем смужками три сантиметри завширшки від начинки до країв під кутом 45 градусів. Місця розрізів мають бути паралельні. Смужки тіста викладають на м’ясну начинку навхрест, ніби заплітають косу
Тісто нарізують ножем смужками три сантиметри завширшки від начинки до країв під кутом 45 градусів. Місця розрізів мають бути паралельні. Смужки тіста викладають на м’ясну начинку навхрест, ніби заплітають косу

— "Крокодил" вигідний, бо можна дома їсти й на роботу брати. Дуже ефектний, якщо гості приходять. А холодним ще добріший, ніж щойно спечений, — розповідає киянка 29-річна Олена Плаксійчук.

У велику миску вбиває яйце. Висипає 10-грамовий пакетик сухих дріжджів, 2 ст. л. цукру, дрібку солі. Вливає 6 ст. л. олії й 250 г теплого молока.

— Борошно всипаю лівою рукою, а правою вимішую тісто. Завжди одною, щоб друга чиста була. Миску тримаю, щоб по столі не сунулася, борошна підсипаю. Приблизно півкілограма йде. Тісто готове, коли не пристає до рук. Накриваю рушником, щоб не присихало, й ставлю на табуретку під батареєю. Літом виносила на балкон. В теплі швидко сходить.

Доки тісто піднімається, готує начинку. На олії до м'якості підсмажує 0,5 кг нашаткованої капусти. Окремо смажить три цибулини, накраяні соломкою. Якщо разом, то капуста пригоратиме, а цибуля хрумтітиме.

— Цибулю смажу у великій сковороді. До неї вкидаю готову капусту й курячий чи свинячий фарш. Десь до півкіло. На гарячій сковороді вимішую, солю, перчу й вимикаю вогонь. За цей час м'ясо трохи протушковується. Заліпити — найскладніше. Смужки тіста ріжу рівно, щоб плетіння крокодила було симетричне й акуратне. Маю спеціальний ніж для тіста із хвилястими краями, але можна й звичайним. Давала рецепт подружці, то вона ножицями різала.

Тісто в мисці збільшилося вдвічі. Дістає його на посипаний борошном стіл. Розкочує прямокутником сантиметр завтовшки. Перекладає на деко, застелене пергаментом.

— Якщо ліпити на столі, то на деко потім не перенесеш. Розвалюється, начинка висипається.

Умовно розділяє тісто на три частини. В середню овалом викладає начинку, щоб по краях залишилося по третині чистого тіста. Його нарізує ножем смужками 3 см завширшки від начинки до країв під кутом 45 градусів. Місця розрізів мають бути паралельні.

— Спереду й ззаду не ріжу. Лише по довжині. Кладу першу смужку на фарш, накриваю паралельною з іншого боку. І так далі, наче косу заплітаю. Ззаду "крокодила" тісто по краях защіпаю, щоб було схоже на хвіст, який тоншає. Спереду тісто зліплюю в довгуватий шар. Морду крокодила на кінчику приплескую. Завжди маю обрізки тіста, то від хвоста урву, то від морди. З них роблю очі й ніздрі. Очі — це кульки, а ніздрі — вигнуті в дугу дві маленькі качалки.

Кладе страву в гарячу духовку. Пече при 180°C, доки підрум'яниться. Духовку широко не відкриває, щоб тісто не впало. Перших 20–30 хв., доки не запахне, краще її не чіпати. Підрум'яненого "крокодила" змащує збитим яйцем і пече ще 10 хв. Пиріг виходить золотистий.

Зараз ви читаєте новину «"Крокодила" начиняють м'ясом і капустою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі