– Крем-суп найкраще їсти для розвантаження після свят. Не жирна, зате поживна страва. Дає енергію і всі потрібні вітаміни, – каже 33-річна Ірина Луценко, помічник шеф-кухаря фаст-фуду здорової їжі "Салатейра". Щодня готує понад 30 порцій крем-супів.
Майже в кожному холодильнику знайдуться морква, помідори, цибуля і плавлені сирки, каже кухар.
– Для сирного супу ставлю на вогонь літр води й готую зажарку. Чищу дві крупні цибулини і три морквини, натираю. На пательні розігріваю пару столових ложок оливкової олії. Підрум'янюю на ній моркву й цибулю, солю та перчу. Як вода закипає, зливаю до неї зажарку і трохи зменшую вогонь. Хай покипить хвилин 5.
Натирає на крупній тертці три плавлені сирки, всипає до моркви і цибулі. Вливає півсклянки вершків 33% жирності. За 5 хв. знімає з вогню.
– Дрібню все блендером. Мій дуже потужний. У ньому морква стає непомітна. Занурюю блендер у рідину хвилин на 5, не менше. Якщо слабкий, то на пару хвилин довше.
Від збивання маса гусне. Для рідкого супу радить влити більше вершків.
– Розливаю по тарілках. Сиплю в кожну по жменьці сухариків. Можна порізати кубиками хліб, підсмажити, от і декор. Кладу гілочку руколи або посипаю насінням гарбуза. Так роблять у Європі.
Для двох порцій томатного супу обдає кип'ятком п'ять помідорів. Знімає шкірку.
– Томати ріжу кубиками. Цибулину і пару тертих морквин засмажую на оливковій олії зі спеціями і сіллю. Кидаю варитися в літрі води. Закладаю помідори. Для червонішого кольору всипаю столову ложку томатної пасти. За хвилин 15 знімаю і подрібнюю блендером.
Томатний суп прикрашає листками базиліку, петрушкою або іншою зеленню.
– Грибний готую так само. Лише печериці варю довше і в окремій посудині. Мию 200 грамів, ріжу кубиками. Кладу в киплячу воду та варю 15 хвилин. Засмажую дві цибулини. Проціджую гриби і кидаю до цибулі. Солю, сиплю дрібку чорного меленого перцю. Грію ще літр води. Коли гриби й цибуля добре просмажилися, зливаю ще раз воду зі сковорідки з печерицями. Сиплю все в каструлю, заливаю склянкою вершків і варю 20 хвилин. Збиваю найдовше з усіх супів – 15 хвилин.
Пиріг із цибулі печуть півгодини
– Після крем-супу раджу поласувати ніжним пирогом із сиру й цибулі. Головне – зробити пісочне тісто, – каже кухар Ірина Луценко.
180 г цибулі-порею дрібно ріже і відмочує у теплій воді півгодини від гіркоти. На оливковій олії смажить цибулину до золотавого кольору. Додає порей і смажить 7 хв.
– Чекаю, поки зажарка охолоне. Тоді вливаю 100 грамів вершків 33 відсотки жирності й крупно натираю 150 грамів сиру. Добре перемішую. Готую пісочне тісто. Вершкове масло для нього має бути тверде, а вода – крижаною.
Змішує 340 г борошна і 0,5 ч. л. солі, 60 г маргарину і 120 г вершкового масла. Вливає 5 ст. л. крижаної води перемішуючи. Формує дві кулі, загортає у плівку і кладе на 30 хв. у холодильник. Розкачує тісто колом, вкладає у форму й обрізає краї. Висипає начинку і накриває другим шаром тіста. Защипує по кругу. Запікає півгодини при 175°. Як трохи охолоне, поливає 3 ст. л. сметани і прикрашає петрушкою.
Коментарі