четвер, 11 жовтня 2007 18:04

"Королівську картоплю" запікають із сухофруктами та родзинками

Киянка Валентина Пугачова, 53 роки, готує фаршировану картоплю. Чистить, потім робить заглибину й начиняє яловичим і свинячим фаршем. Бульбу бере середнього розміру.

— Фарш-асорті з яловичини та свинини купую в супермаркеті, додаю цибулю та приправи, — розповідає Пугачова. — Печу в духовці, доки картопля не підрум"яниться.

М"ясний фарш можна замінити сирною начинкою. Твердий сир жінка натирає на терку, змішує з потовченими картопляними серединками. Сумішшю начиняє варену картоплю й ставить у духовку на 15 хв.

— Найбільше люблю деруни, і щоб цибулі побільше, — каже Галина Старенька, 60 років, із села Нові Петрівці Вишгородського району на Київщині. — Чищену картоплю й цибулю тру на дрібну терку. Тоді вона не так швидко темніє.

До тертої маси Старенька додає трохи м"ясного фаршу, яйця, сіль та ложку борошна. Смажить, щедро підливаючи олію. Деруни смачні із сальною зажаркою, сметаною та майонезом.

37-річна киянка Світлана Шульжинська радить зробити з картоплі "порося".

— Приготувала його на день народження дочки Людмили, — ділиться жінка. — Її подружкам "порося" дуже сподобалося. На наступний день народження теж просили зробити.

Варену картоплю Шульжинська добре потовкла, щоб не було грудок. Додала вершкового масла, кілька яєць та ложку борошна. Із цибулею, морквою та спеціями посмажила жирну свинину. М"ясо порізала дрібними шматками.

На велике деко Світлана виклала свинину продовгуватою гіркою.

Мариновані опеньки кілька годин вимочую у воді

— "Сало" нарощую, доки тепла картопля, — веде далі жінка. — Картоплею обкладаю гірку посмаженої свинини. Потім цій масі надаю вигляду поросяти, в якого ноги "роз"їхалися" в різні боки. Виліплюю голову з гострими вушками, круглий писок, ззаду — закручений хвостик. Для шкірочки змащую "свинку" майонезом і ставлю в духовку запікатися до бежевого кольору.

Перед тим, як подати на стіл, Світлана вставила в писок розрізану навпіл оливку.

— Дівчата наввипередки просили то хвостик, то писок, то ніжку, — усміхається жінка.

Киянка Тетяна Сакун, 29 років, без картоплі не уявляє собі й дня. У будні варить, смажить і запікає, додає в салати. На святковий стіл неодмінно подає "Королівську картоплю".

— Тепер мою коронну страву готують усі подруги, колеги і навіть свекруха, — хвалиться Сакун. — Готувати її просто, але страва дуже смачна.

"Королівську картоплю" Тетяна Сакун готує з м"ясом або грибами. Велику сковорідку змащує олією, дно викладає нарізаною кружальцями картоплею. Нежирну свинину ріже на малі шматки, вкриває нею картоплю. Наступний шар — кружальця цибулі і моркви. Зверху жінка кладе вимочені у теплій воді кружальця сушених яблук і родзинки.

— Потім знову кладу кружальця картоплі, посипаю тертим сиром і добре змащую майонезом, — веде далі господиня. — Кожен прошарок, окрім яблук із родзинками, треба трохи підсолювати. Ще варто додати десь півсклянки води.

У духовці Тетяна запікає страву близько години. Готовність перевіряє дерев"яною шпичкою. Якщо рідина зі страви випарувалася, додає трохи гарячої води.

— "Королівську картоплю" з грибами готую так само, тільки замість м"яса кладу мариновані опеньки. Кілька годин вимочую їх у холодній воді, — ділиться жінка.

На стіл "Королівську картоплю" подає в сковороді.

Зараз ви читаєте новину «"Королівську картоплю" запікають із сухофруктами та родзинками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути