пʼятниця, 17 серпня 2012 05:45

Качку по-пекінськи нарізають на 100 шматків

Автор: фото надане рестораном ”Білий Китай”
  Запечену тушу качки нарізають спеціальним ножем. Українські кухарі вміють краяти на 70 шматків. Страву подають без кісток
Запечену тушу качки нарізають спеціальним ножем. Українські кухарі вміють краяти на 70 шматків. Страву подають без кісток

Рецепту качки по-пекінськи понад 400 років. Китайські кухарі розробляли його для імператорів. Шеф-кухар столичного ресторану "Білий Китай" 41-річний Олег Білоус качку готує дві доби.

Дістає із холодильника охолоджену 2-кілограмову тушу. Миє, злегка просушує паперовим рушником і засипає всередину 20 г суміші із п'яти пряних трав, по 60 г солі й цукру.

— Набір можна купити готовий або зробити самому. Там є аніс, мелені кориця, гвоздика, імбир і кілька видів перцю.

Розріз на животі качки тісно зчіплює металевою шпажкою. Перевертає тушу догори спиною, щоб боки просякнули спеціями. Тримає в прохолодному місці 12 год.

— Качку по-пекінськи часто замовляють, тому завжди маю замариновані тушки й такі, що вже готові до запікання. Бо після 12-годинного маринування птицю ще стільки ж просушують.

Просякнуту спеціями тушу підчіплюють за шию гачком і з усіх сторін обдають окропом. Від цього шкіра качки зморщується, стає м'яка. Потім птицю поливають оцтом, змішаним із мальтозою. Це китайський соус, який можна замінити медом. Оцет додає м'ясу гостроти, а мед солодкості та золотистого кольору.

— Особливість китайської кухні — у поєднанні солодкого, кислого, солоного й гострого. Тому в цій качці і сіль, і цукор, і оцет. Після поливу вона сушиться підвішеною півдоби. Лише потім її печуть годину при температурі 130-140 градусів.

Удома качку можна запекти на деці, а в ресторані її готують у жаровій шафі. У ній качка весь час обертається навколо вісі й рівномірно просмажується.

— Усередині качки маринад. Він насичує й зволожує м'ясо під час запікання, тому сухим вийти не може. Схоже готують курку на банці. Садовлять на ємність із водою і ставлять у духовку. Вона кипить і парує всередину тушки. Спечена таким способом птиця залишиться соковитою.

Із готової качки витягають шпажку. Залишки маринаду витікають. Після цього її нарізають на 100 шматків.

— Це китайська традиція. Щоб так накраяти качку, їхні кухарі додатково вчаться. У нас нарізають шматків на 70. Кістки обсмажують у клярі як окрему страву або варять на них суп.

Качку по-пекінськи їдять із пшеничними тонкими коржами. У них завертають нарізані тонкою соломкою свіжий огірок і зелену цибулю. Поливають двома соусами — сливовим і хойсін. Такі можна купити в азійських відділах супермаркетів.

— Є адаптовані рецепти, коли качку маринують шматками, готують за кілька годин. Але це вже поєднання українського зі східним, а не качка по-пекінськи. Буде зовсім інший смак. У наших птиць інша структура м'яса й співвідношення жиру. Пекінська качка — це спеціально виведена для цього рецепту м'ясна порода. У неї еластична шкіра з тонкою прослойкою жиру. Імператор, за переказами, їв лише її, а м'ясо вважали харчом для простих людей.

Птицю запарюють двічі

Вінничанка 35-річна Наталя Слободянюк готує качку по-пекінськи звечора. Два рази обдає окропом. Натирає сіллю й ставить у холодильник. Уранці годину маринує.

— Маринад роблю з меду, кунжутної олії й соєвого соусу. Усе беру в рівних пропорціях, — розповідає. — Додаю трохи води й виливаю все всередину качки. Зашиваю й печу при 190 градусах 1,5 години. Качка готова, коли з неї витікає прозорий сік. Смажить птицю на решітці. Під нею ставить деко з водою, щоб м'ясо не пересохло.

 

Зараз ви читаєте новину «Качку по-пекінськи нарізають на 100 шматків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути