вівторок, 31 січня 2006 19:40

Голландський сир з власної кухні

 

Студентка четвертого курсу Київського національного лінгвістичного університету 20-річна Тетяна Гончаренко готує голландський сир удома. Варить його за маминим рецептом з домашнього молока, сиру і яєць.

Магазинний сир у родині Гончаренків не в пошані. Їм він видається то терпким, то солоним, то прісним. Хоч на казенному голландському сирі й пишуть про 50% жирності, мама з дочкою переконані, що то не відповідає істині. Справжній голландський — дуже жирний.

— В останні роки ми двічі купували голландський з білими цятками. Та хіба то сир, якщо сирна маса не розплавлена... І дорогий, як собака! — скаржиться Тетяна.

Хіба то сир, якщо сирна маса не розплавлена. Неякісний і дорогий, як собака

Тетяна наливає в алюмінієву каструлю 1,5 л молока. Бажано домашнього, тоді страва буде жирнішою. Якщо використовувати магазинне — треба взяти 3 л. Молоко доводить до кипіння. Затим в каструлю кладе кілограм домашнього розтертого сиру. Постійно помішуючи ложкою, варить суміш 20 хв. Потім гарячу масу проціджує через марлю чи сито. Коли сироватка стече, знов викладає в каструлю і ставить на маленький вогонь. Аби сир не пригорав, вливає півсклянки сироватки. Для кольору і смаку додає домашнє яйце, для гостроти — десертну з горою ложку солі, а для бульбашок — чайну ложку соди.

— Не гасіть соду оцтом! — попереджає дівчина. — І без того сир буде пухкенький, наче дріжджове тісто.

Для жирності готового продукту Тетяна додає 100 г вершкового масла і добре вимішує ложкою. Щоб сир не був у білу цяточку, а добре розплавився, вона радить його проварити на маленькому вогні ще 20 хв.

Домашній голландський сир виходить жирний, в міру солоний і дуже ніжний

Виливає його у пластмасові круглі тарілочки або ж замотує у поліетиленовий пакет, тоді він схожий на жовтеньку ковбасу.

Вся процедура варіння сиру забирає близько години. Саморобний голландський виходить жирний, в міру солоний і дуже ніжний. Від справжнього голландського відрізняється тільки тим, що без дірочок. Домашній сир смачний у салатах, підходить для нарізки і на піці добре плавиться.



Який голландський найсмачніший

Кореспондент "ГПУ" оцінила на смак Голландський сир п"яти популярних виробників: ТМ "Сири Бурлука", "Славія", "Вершковий рай", "Роси", КМЗ.


 Виробник  ціна (грн/кг)  жирність  смак
 ТМ "Сири Бурлука"  30  50%  Виразного жовтого кольору, жирний, з гострим сирним смаком та гірчинкою.
Нагадує елітний "Пармезан"
 ТМ "Славія"  28  45%  Насиченого жовтого кольору, без дірок, на смак подібний до плавлених сирків
 ТМ "Вершковий рай"  28  45%  Має характерну кислинку та добре відчутний молочний смак
 Перший Київський молочний завод  24  45%  Світло-жовтого кольору, у дрібні дірочки. Смак вершковий, але прісний
 ТМ "Роси"  25  45%  Блідого кольору, твердий і солонувати
Зараз ви читаєте новину «Голландський сир з власної кухні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути