Студентка четвертого курсу Київського національного лінгвістичного університету 20-річна Тетяна Гончаренко готує голландський сир удома. Варить його за маминим рецептом з домашнього молока, сиру і яєць.
Магазинний сир у родині Гончаренків не в пошані. Їм він видається то терпким, то солоним, то прісним. Хоч на казенному голландському сирі й пишуть про 50% жирності, мама з дочкою переконані, що то не відповідає істині. Справжній голландський — дуже жирний.
— В останні роки ми двічі купували голландський з білими цятками. Та хіба то сир, якщо сирна маса не розплавлена... І дорогий, як собака! — скаржиться Тетяна.
Хіба то сир, якщо сирна маса не розплавлена. Неякісний і дорогий, як собака
Тетяна наливає в алюмінієву каструлю 1,5 л молока. Бажано домашнього, тоді страва буде жирнішою. Якщо використовувати магазинне — треба взяти 3 л. Молоко доводить до кипіння. Затим в каструлю кладе кілограм домашнього розтертого сиру. Постійно помішуючи ложкою, варить суміш 20 хв. Потім гарячу масу проціджує через марлю чи сито. Коли сироватка стече, знов викладає в каструлю і ставить на маленький вогонь. Аби сир не пригорав, вливає півсклянки сироватки. Для кольору і смаку додає домашнє яйце, для гостроти — десертну з горою ложку солі, а для бульбашок — чайну ложку соди.
— Не гасіть соду оцтом! — попереджає дівчина. — І без того сир буде пухкенький, наче дріжджове тісто.
Для жирності готового продукту Тетяна додає 100 г вершкового масла і добре вимішує ложкою. Щоб сир не був у білу цяточку, а добре розплавився, вона радить його проварити на маленькому вогні ще 20 хв.
Домашній голландський сир виходить жирний, в міру солоний і дуже ніжний
Виливає його у пластмасові круглі тарілочки або ж замотує у поліетиленовий пакет, тоді він схожий на жовтеньку ковбасу.
Вся процедура варіння сиру забирає близько години. Саморобний голландський виходить жирний, в міру солоний і дуже ніжний. Від справжнього голландського відрізняється тільки тим, що без дірочок. Домашній сир смачний у салатах, підходить для нарізки і на піці добре плавиться.
Який голландський найсмачніший
Кореспондент "ГПУ" оцінила на смак Голландський сир п"яти популярних виробників: ТМ "Сири Бурлука", "Славія", "Вершковий рай", "Роси", КМЗ.
Виробник | ціна (грн/кг) | жирність | смак |
ТМ "Сири Бурлука" | 30 | 50% | Виразного жовтого кольору, жирний, з гострим сирним смаком та гірчинкою. Нагадує елітний "Пармезан" |
ТМ "Славія" | 28 | 45% | Насиченого жовтого кольору, без дірок, на смак подібний до плавлених сирків |
ТМ "Вершковий рай" | 28 | 45% | Має характерну кислинку та добре відчутний молочний смак |
Перший Київський молочний завод | 24 | 45% | Світло-жовтого кольору, у дрібні дірочки. Смак вершковий, але прісний |
ТМ "Роси" | 25 | 45% | Блідого кольору, твердий і солонувати |
Коментарі
3