— Щоб приготувати ідеальну пасту, потрібні два інгредієнти: борошно й вода. Домашня паста — найкорисніша й найсмачніша, — говорить львів'янка Тетяна Троян, 24 роки. — Слід використати свіжу за 4 години, або ж її засушити чи заморозити.
— Для пісного тіста без яєць беруть борошно твердих сортів пшениці, інакше вийде, як на вареники, — продовжує. — Купую імпортне. На пачці має бути написано "для пасти" помолу "tipo 00" або "борошно з твердих сортів пшениці". Коштує кілограм приблизно 80 гривень. На 100 грамів такого борошна беруть 40 мілілітрів води й замішують тісто.
Пасту можна також зробити з яйцями. Часто готують тільки на жовтках.
Для тіста бере чотири яйця і 400 г борошна. Висипає його на дошку, робить посередині заглиблення і вбиває туди яйця. Кінчиками пальців обережно перемішує рідину яєць із борошном.
— Тісто на пасту вимісити важко. Спочатку воно береться грудочками, потім ліпиться до купи, але вже трохи пухке, — каже Тетяна. — Коли стане відчутно еластичне й однорідне — зупиняюся. Загортаю в плівку і залишаю в холодильнику щонайменше на 30 хвилин.
Якщо немає машинки для пасти, беру качалку. Головне — розкачати тісто якнайшвидше, бо сохне. Потім згортаю його рулетом і розрізаю на смужки шириною 1,5 сантиметра. За бажання їх можна робити ширшими чи вужчими.
Порізану пасту залишає сушитися. Можна також заморожувати чи одразу варити.
— У 3 літри підсоленої киплячої води кидаю півкілограма пасти. Одразу ж добре помішую, щоб не додавати до води олію. Як закипить, варю приблизно півтори-три хвилини, до стану "аль денте" — недоварена. Виймаю з води і подаю. Зверху можна посипати тертим твердим сиром, спеціями. Також смакує з морепродуктами.
Коментарі