35-літня Єва Яворська зі Львова до святкового столу робить домашні цукерки. Усі цукерки мають однакову основу, що називається ганаш. Це суміш шоколаду та на вибір — вершків, молока, води чи фруктового пюре.
— Найкраще робити ганаш із шоколаду та вершків у пропорції два до одного. Хоча один до одного також добре. Усе залежить від якості шоколаду та жирності вершків.
Для ганаша потрібно 200 г чорного шоколаду, у складі якого не менше 60% какао, 100 г вершків із жирністю 32%, вершкового масла — 50 г. Вершки доводять до кипіння, виливають на подрібнений шоколад, перемішують. Коли розчиниться, додають масло. Воно теж має розтанути. Масу ставлять у холодильник до застигання, потім ліплять цукерки.
— Я зазвичай додаю наповнювачі. Наприклад, роблю мигдальні солодощі. У теплий ганаш кладу 100 грамів крупно посіченого мигдалю та кілька крапель мигдального лікеру. Перемішую та охолоджую. Викладаю масу у квадратну форму, вистелену пергаментом. Коли застигне, нарізую на невеликі кубики. Обвалюю в порошку какао.
Для фруктових цукерок у теплий ганаш Єва додає кілька ложок домашнього малинового сиропу та півсклянки подрібненого бісквіту. Перемішує й охолоджує. Готові цукерки обвалює у бісквітних крихтах.
— Люблю ще коньячні. У теплий ганаш ллю три-чотири столові ложки коньяку і перемішую. Охолоджені цукерки обмащую розтопленим шоколадом. Ще можна робити з корицею, горіхами, сухофруктами.
Солодощі обкачують у горіхах, кокосовій стружці, цукровій пудрі. Надають їм форми пірамід, конусів, кубів, кульок.
— Домашні цукерки смачніші за магазинні. Їх часто дарую, коли йду в гості. І вони подобаються моїм дітям, — говорить 28-річна Анна Миляник із Києва.
Вона змішує півкілограма подрібненого пісочного печива, 200 г густої сметани, 200 г фундука або інших горіхів, півсклянки збитих вершків. Якщо готує для дорослих, доливає ще три ложки горіхового лікеру. З отриманої маси мокрими руками формує кульки. Кладе їх на тарілку, змащену олією або маслом, щоб не приклеювалися. Ставить у холодильник на 40 хв.
— Найшвидше готуються медові цукерки з фруктами. Курагу і горіхи беремо в рівних частинах і подрібнюємо в міксері. Розтираємо з медом і ліпимо кульки. Обвалюємо їх у какао. Або беру 100 грамів сухого молока, 130 — згущеного, шість столових ложок цукрової пудри і одну — коньяку. Усе ретельно перемішую і формую солодощі. Усередину цукерок можна покласти горіх. Зверху поливаю помадкою і кладу в холодильник.
Шоколадну помадку Анна робить із восьми столових ложок цукру, трьох — вершкового масла, чотирьох — молока і трьох чайних ложок какао. Усе вариться на повільному вогні 5 хв.
— Минулого тижня пробувала робити трюфеля. Рецепт знайшла в інтернеті.
Для трюфелів бере 250 г вершкового масла, півсклянки молока, дві — цукру, 250 г какао, упаковку дитячої суміші "Малютка".
— Масло викладаю в каструлю, додаю молоко, цукор. Доводжу до кипіння, охолоджую. Від упаковки "Малютки" відділяю чотири столові ложки, решту змішую із 250 грамами какао і висипаю в рідину. Із отриманої маси формую кульки. Дитячу суміш, яку відклала, змішую з какао, щоб вийшов порошок темного кольору. У ньому обвалюю цукерки. Кілька годин їх охолоджую. Усередину можна покласти лісових горіх або мигдаль. Або подрібнити горіхи і посипати зверху.
Коментарі