вівторок, 27 січня 2009 18:18

Для питного меду запарюють м"яту й мелісу

Медовари 12 областей узяли участь у конкурсі "Питні меди-2009" західного регіону. Він відбувався 10–11 січня у Луцьку.

Слабоалкогольний напій виготовляють із меду. У готовий додають настоянки лікарських трав і ягідні соки.

— Конкурсанти подали на дегустацію 62 зразки медових напоїв у восьми номінаціях, — розповідає пасічник з Вінниці Валерій Лохов, 52 роки. Чоловік виборов третє місце в номінації "Мед варений із додаванням соків і ароматичних трав".

Він каже, що під час приготування напою експериментував:

— Стародавні рецепти питних медів, на жаль, втрачені. Є меди варені і ставлені. І ті й інші можуть бути з додаванням настоїв трав та соків або без них. Варені меди смачніші, а ставлені — корисніші.

Лохов зробив шість різновидів напою: зі світлого меду, з темного, з вишнями, малиною,  калиною і виноградом.

— Для меду-трійняку береться кілограм меду на три літри води й вариться, доки перестане підніматися піна, — ділиться рецептом. — Це може тривати від двох до восьми годин. Спочатку шумує, піну треба збирати. Потім треба остудити до температури не вище 30 градусів. Цей розчин називається сусло.

У частині сусла Валерій Лохов розводить винні дріжджі з розрахунку 30 г на 20 л. Не додає їх лише в медовуху з виноградним соком — він має природні дріжджі.

Як почався процес бродіння, виливає розчин у посудину з суслом. Радить брати скляний посуд або дубові діжки.

Гарний колір дає також сік глоду

— Температурний перепад має бути не більше п"яти градусів, інакше дріжджі помруть, — застерігає. — Обов"язково перевіряємо цукроміром цукристість. Вона не може перевищувати 30 відсотків.

Бродити медовуха має доти, доки не почне очищуватися. В очищеного напою цукристість має бути не вищою за 10%. Потім посудину заносять до холодного приміщення, де напій продовжує освітлюватися.

Коли мед стане прозорим, його переливають у пляшки й закорковують. Щоб не піднявся осад, використовують гумову трубку. Зберігають у горизонтальному положенні.

Валерій Лохов зауважує, що колір напою залежить від кольору меду, соків та настоянок трав, які додаються:

— На 20 літрів сусла я взяв три літри вишневого соку з м"якоттю і отримав рубіновий колір. Гарний колір дає також сік глоду.

За словами медовара, правильно зроблений питний мед абсолютно прозорий, має приємний аромат, смак. Його міцність від 12 до 15 градусів. Якщо пропонують міцніший — напій проспиртували.

— Смачна медовуха на березовому соку. Його беруть замість води, додають підсмажений ячмінь і ставлять бродити, — розказує чоловік. — На конкурсі були питні меди, які нагадували вермут. Для їх приготування запарюють чебрець, перцеву мяту, мелісу.

Наступний конкурс медоварів відбудеться у лютому 2009-го в селищі Баришівка на Київщині.

Зараз ви читаєте новину «Для питного меду запарюють м"яту й мелісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути