середа, 25 червня 2008 17:55

Чай оолунг запарюють п"ять разів

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Продавець-консультант Надія Бабич із крамниці ”Колоніальні товари” на вулиці Сербській, 5 у Львові готуватиме чай Кімун королівський. Це китайський чорний міцний чай. Його п’є на сніданок королева Великої Британії. 100 грамів коштують 100 гривень
Продавець-консультант Надія Бабич із крамниці ”Колоніальні товари” на вулиці Сербській, 5 у Львові готуватиме чай Кімун королівський. Це китайський чорний міцний чай. Його п’є на сніданок королева Великої Британії. 100 грамів коштують 100 гривень

У центрі Львова, на вулиці Сербській, 5, відкрили крамницю "Колоніальні товари". В асортименті понад 50 сортів чаю з різних куточків світу. Жодного ароматизованого — лише традиційні чорні, зелені, жовті та білі чаї. Торгують також кавою і спеціями.

— Назву крамниці мені підказала бабуся, — каже власник Андрій Артим, 39 років. — У Львові кава і чай завжди були колоніальними товарами, привезеними з-за кордону.

Один із найекзотичніших у крамниці — чай Сіккім Темі.

— Цей чай росте на плантації Темі у Гімалаях, маленькій, усього на кількох гектарах високо у горах, — розповідає Андрій. — Збирають лише першу бруньку, яка ще не розпустилася, і перший чайний листок протягом двох місяців. Він такий рідкісний, що в меню ми вказуємо, що чай доступний до вичерпання запасів. Бо наступний урожай буде лише за рік. Наші відвідувачі кажуть, що його смак зберігається протягом півгодини після чаювання.

100 г чаю у "Колоніальних товарах" коштує від 20 до 120 грн. Найдорожчий "Японський габелонг". Чайні листки сушать у горах, де збіднене на кисень повітря. Якщо постійно пити цей чай, у крові зростає рівень гемоглобіну.

У крамниці можна купити традиційний китайський чай Сенча та чаї з Непалу. Це авіачаї. До чайних барж і складів їх доправляють одразу ж після зібрання й висушування.

Будь-який чай можна продегустувати. Напій запарюють у прозорому швейцарському посуді "Бодум".

— Ефектно у чашці виглядають японські ручні в"язані чаї у вигляді кульок чи кілець, так звані артистичні, — каже Артим. — А якщо в чаї є червона квітка лічі, при запарюванні вона розпускається й має дуже гарний вигляд.

Напівферментований чай оолунг можна запарювати п"ять-шість разів. Найповнішим смак напою стає лише під час третього-четвертого запарювання.

Чайник чаю коштує від 15 до 30 грн, залежно від сорту та ємності. До напою в "Колоніальних товарах" пропонують випічку. До "Бабусиного чаю" подають малинове варення.

Зараз ви читаєте новину «Чай оолунг запарюють п"ять разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути