У центрі Львова, на вулиці Сербській, 5, відкрили крамницю "Колоніальні товари". В асортименті понад 50 сортів чаю з різних куточків світу. Жодного ароматизованого — лише традиційні чорні, зелені, жовті та білі чаї. Торгують також кавою і спеціями.
— Назву крамниці мені підказала бабуся, — каже власник Андрій Артим, 39 років. — У Львові кава і чай завжди були колоніальними товарами, привезеними з-за кордону.
Один із найекзотичніших у крамниці — чай Сіккім Темі.
— Цей чай росте на плантації Темі у Гімалаях, маленькій, усього на кількох гектарах високо у горах, — розповідає Андрій. — Збирають лише першу бруньку, яка ще не розпустилася, і перший чайний листок протягом двох місяців. Він такий рідкісний, що в меню ми вказуємо, що чай доступний до вичерпання запасів. Бо наступний урожай буде лише за рік. Наші відвідувачі кажуть, що його смак зберігається протягом півгодини після чаювання.
100 г чаю у "Колоніальних товарах" коштує від 20 до 120 грн. Найдорожчий "Японський габелонг". Чайні листки сушать у горах, де збіднене на кисень повітря. Якщо постійно пити цей чай, у крові зростає рівень гемоглобіну.
У крамниці можна купити традиційний китайський чай Сенча та чаї з Непалу. Це авіачаї. До чайних барж і складів їх доправляють одразу ж після зібрання й висушування.
Будь-який чай можна продегустувати. Напій запарюють у прозорому швейцарському посуді "Бодум".
— Ефектно у чашці виглядають японські ручні в"язані чаї у вигляді кульок чи кілець, так звані артистичні, — каже Артим. — А якщо в чаї є червона квітка лічі, при запарюванні вона розпускається й має дуже гарний вигляд.
Напівферментований чай оолунг можна запарювати п"ять-шість разів. Найповнішим смак напою стає лише під час третього-четвертого запарювання.
Чайник чаю коштує від 15 до 30 грн, залежно від сорту та ємності. До напою в "Колоніальних товарах" пропонують випічку. До "Бабусиного чаю" подають малинове варення.
Коментарі