Ексклюзиви
понеділок, 21 серпня 2017 17:25

Українка розповіла, чому обрала для навчання Польщу

За 5 років навчання у Польщі жодного разу не чула про те, щоб хтось давав або вимагав хабар за залік чи екзамен. Тут це — неприпустимо, розповідає Gazeta.ua вінничанка Наталя Тарасюк, студентка Краківської гірничо-металургійної академії. Вона також закінчує магістратуру (спеціальність "Новітні матеріали та нанотехнологія") в Ягелонському університеті.

Автор: Instagramm Наталії Тарасюк
  Наталія Тарасюк
Наталія Тарасюк

"Вирішила навчатися у Польщі, бо хотіла здобути якісну освіту. Коли чула про те, як прогнила українська система освіти — усвідомлювала, що вступивши до вітчизняного вишу, свою силу й потенціал марнуватиму на хвилювання і біль за несправедливі ситуації. Точно не на навчання. Я багато років готувалася, гарно вчилася, вивчала польську. І це дало відповідні результати - отримую соціальну стипендію і стипендію ректора для найкращих студентів", - розповідає Наталя Тарасюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вартість навчання в США сягає космічних чисел" - студентка

Українці не повинні боятися оплати за навчання закордоном. Тут надають усі можливості для безкоштовного навчання, каже студентка. У багатьох університетах можуть зробити знижку 50 %, якщо в сім'ї скрутно з грошима.

"Варто тільки самому постаратися і не надіятися на посередників, договорняки, як це роблять в Україні. У Польщі є безліч конкурсів, стипендіальних програм та знижок на оплату навчання, саме для українців. Якщо ж вступити за ними не вдалося, будете вимушені платити від 1000 до 2500 євро за семестр (30 до 75 тис. грн). Ціна залежить від престижу вузу і від спеціальності, яку обрали. Найдорожчі: інформатика, міжнародні відносини та бізнес", - додає Наталя Тарасюк.

Форма навчання в польських вузах відрізняється від українських.

"У нас є не тільки лекції (теорія) і семінари (презентація того, що зробив/зробила в проекті/лабораторії). Також навчальна програма включає у себе: заняття, де розв'язуються завдання, питання обговорені на лекції. Проекти - виконання власного міні-завдання під опікою викладачів та лабораторії - проведення дослідів. Якщо говорити про заліки і екзамени, то їхня форма проведення регулюється самим викладачем. Це може бути усний екзамен, або ж письмові тести. Залік ставлять за авторський проект і рапорт з нього", - розповідає вінничанка.

У Польщі модно вчитися, на відміну від України.

"У Польщі студенти хочуть вчитися виключно власними силами, ніхто не шукає блат і навіть не задумується про те, щоб комусь дати хабар за невивчений екзамен. Тут нікого не цікавить, звідки я і чи заможні у мене батьки. Найцінніше для викладачів — який у мене науковий потенціал. За 5 років навчання в двох університетах я жодного разу не чула, щоб хтось пропонував або брав хабар. Свідомих людей від цієї "традиції" нудить. Тут люди навчаються, а не протирають стільці, бо знають, що не буде жодного блату. Правда мали місце ситуації, коли викладачі загравали до студенток і останні легше складали екзамени. Але без негативного аспекту. Це суто людський фактор, ніхто нікого ні до чого не змушує", - розповідає Наталя.

В Америці школи ділять на звичайні навчальні заклади та школи-гімназії. У школах-гімназіях викладають, як базовий рівень предмету, так і поглиблений. Учень має право вибору. При вивченні предмету поглибленого рівня дозволяють брати менше додаткових курсів. Серед усіх предметів є обов'язкові, без яких ти не закінчиш школу. Наприклад: математика, англійська, правознавство. Є вимога — пройти хоча б один курс точних наук на вибір: біологія, фізика, хімія, анатомія, розповідає вінничанка Олександра Ковальська.

Зараз ви читаєте новину «Українка розповіла, чому обрала для навчання Польщу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі