понеділок, 21 серпня 2017 13:00

"Як прийняла іслам - чоловік дав мені нове ім'я" - українка, яка переїхала у Туреччину

Мусульманський світ мене прийняв як свою. Я не бачу тут ні радикальності, ні приниження прав жінки, розповіла Gazeta.ua вінничанка Світлана Єрофєєва.

Вона три роки тому переїхала в турецький Стамбул. Потім заради коханого прийняла іслам.

"Оскільки весь наш Крим мусульманський, я вважаю, іслам зрозумілий кожному мешканцю України. Посередні люди часто ототожнюють мусульман з ісламістами. Це неправильно, бо мусульманський світ їх не приймає. Ці терористи нічого спільного з мусульманами не мають. Бо для мусульманина навіть убити муху — це вже гріх.Я знайома з різними релігіями, усі поважаю і розумію. Я толерантна, як і всі мусульмани. Вони ставляться до мене з повагою. Часто розпитують про християнство, звичаї, обряди. І слухають мої пояснення з цікавістю", - каже Світлана.

Автор: Facebook Nisa Balci
  Українська мусульманка Світлана-Ніса (праворуч) навіть на чужині і після прийняття ісламу не забуває про своє коріння
Українська мусульманка Світлана-Ніса (праворуч) навіть на чужині і після прийняття ісламу не забуває про своє коріння

Вінничанка прийняла іслам добровільно, а не через тиск чоловіка.

"Це абсолютно усвідомлене і обдумане рішення. Воно логічне, адже мій чоловік — мусульманин. Ми хочемо, щоб наші діти вчилися однаковим цінностям від обох батьків. Тобто, щоб не було такого, коли батько розповідає одне, а мати — інше. Через це діти взагалі можуть збайдужіти до віри в Бога. У Туреччині віра в Аллаха скрізь. Турки - дуже віруючі людини. Неможливо бути осторонь молитви, коли 5 разів на день тобі про нею нагадує заклик з кожної мечеті. З Богом тут зустрічають, проводжають, вітаються, продають товар у магазині", - розповідає дівчина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На свята дарують парну кількість квітів" - емігрантка про життя в Німеччині

У мусульманстві Світлана відгукується на ім'я — Ніса.

"Ніса — з арабської означає: "жіночна, благодійниця". Це ім'я я отримала від чоловіка. Ті, хто знав мене до прийняття ісламу, досі кличуть Світланою. так не можна, бо такої людини духовно вже не існує", - додає вона.

Турки мало розуміють різницю між українцями і росіянами.

"Насправді у Туреччині до українців дуже добре ставляться. Та незважаючи на це, мені досі доводиться пояснювати, що Росія і Україна – це не одна країна. І ми давно не є частиною СРСР. Ми - незалежні. Усе це відбувається через низький рівень освіти. Незважаючи на те, що в Туреччині дуже багато можливостей для здобуття освіти, турки ними нехтують, вчитися не люблять", - каже вінничанка.

Мусульманка з Великобританії Ніллі Далія запустила акцію під назвою Hijab Challenge. Дівчина пропонує всім жінкам пройти кілометр вулицею в хіджабі. На її думку, такий крок допоможе зрозуміти відчуття мусульманок щодня.

"Ви зрозумієте, як це – відчувати на собі погляди, коли оточуючі шепочуться, тицяють пальцем або навіть ображають", - говорить Далія в промо-ролику акції на каналі YouTube.

Зараз ви читаєте новину «"Як прийняла іслам - чоловік дав мені нове ім'я" - українка, яка переїхала у Туреччину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути