середа, 30 січня 2019 00:16

Українське подружжя в США створює новий метод лікування раку

Українське подружжя в США створює новий метод лікування раку
Олена Таратула разом із чоловіком Олегом заснували лабоарторію в університеті штату Орегон, де працюють наднанотехнологією діагностики та лікування раку Фото: скріншот

У штаті Орегон у місцевому університеті вчені працюють над перспективною нанотехнологією діагностики та лікування раку. Лабораторію заснували українські науковці - Олена та Олег Таратула.

Поружжя винайшло метод, який дозволяє виявляти злоякісні пухлини на ранній стадії і видаляти з організму усі ракові клітини, пише "Голос Америки".

"Наночастинки використовуються для доставки барвника до ракової пухлини, щоб діагностувати рак, спостерігати за його ростом, і також, коли рак видаляється, щоб зробити так, аби нічого з ракової пухлини не лишилось в тілі", - каже дослідник Орегонського університету Кенон Шуман.

Щоб винайти цю речовину, подружжя емігрантів чотири роки випробовувало різні варіанти синтезу речовин.

"Те, що шукали, як виявилось, має надзвичайно простий склад. Барвник – в органічному розчиннику, а полімер – у воді. Коли ми їх змішуємо разом і випаровуємо органічну частину, вона дає нам ці наночастинки, - розповідає Олена Таратула,- Під дією світла вони можуть знайти і візуалізувати ракову пухлину, а також продукувати тепло, яке і вбиває ракові клітини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незручні меблі та малий одяг: з якими труднощами стикаються українці в Японії

Свій винахід дослідники з успіхом випробували у лабораторії, названій на їх честь при Орегонського університеті.

"Ось в цю білу мишу лікарі ввели речовину, яку виробили в лабораторії Таратул. Минуло 24 години. Онкохвора миша має пухлину на задньому стегні. І ця пухлина в останні години вбирала в себе цю речовину. Тепер через камеру з інфрачервоним світлом можна бачити, де найбільше накопичена ця речовина. Відтак лікарі будуть знати, яку ділянку тканини потрібно видаляти", - пояснює журналіст Ярина Матвійчук, яка побувала в лабораторії Таратул.

Тепер дослідники працюють над тим, щоб почати клінічні випробування. Адже речовина абсолютно безпечна для людини. При цьому дослідники наголошують, видалити злоякісні пухлини цілком є дуже важливо.

"Якщо рак лишився невидаленим, його клітини продовжують рости. Це спричиняє повернення хвороби. Є великий ризик, що з'явиться стійкість до хіміотерапії", - каже Кенон Шуман, дослідник лабораторії Таратул, Орегонський університет.

Для тривалих досліджень науковцям потрібно чимало ракових клітин. Їх вирощують в спеціальній кімнаті. Тут стерильне середовище. Кілька комп'ютерів, холодильник, шафки для зберігання клітин.

Для розмноження ракових клітин створене ідеальне середовище в інкубаторах.

"Клітини раку яєчників дуже швидко ростуть, а клітини раку простати повільно ростуть. Ми як науковці зацікавлені якомога швидше зробити аналіз, тому ми любимо працювати з клітинами раку яєчників, бо вони швидко виросли, ми зробили свої тести і знаємо, чи наночастинки працюють чи ні", - каже Олена Таратула-Богун.

Ось на екрані комп'ютера дослідниця показує нам дорослі онкоклітини. Інколи, можна їх побачити і в житті – у вигляді маленьких сірих частинок.

У лабораторії Таратул працює 10 науковців. Крім діагностики та лікування раку, вони також досліджують можливість вирощувати м'язи та проводити генну, термо, фото терапію.

У Портланді, США, родина Павелків, американці українського походження, створили найбільшу в світі книжкову крамницю. Вона налічує 4 млн книжок 25 мовами світу.

Зараз ви читаєте новину «Українське подружжя в США створює новий метод лікування раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути