вівторок, 15 серпня 2017 17:15

Абітурієнти обирають менеджмент і економіку, а роботодавці шукають аграріїв, штукатурів і операторів дронів

Абітурієнти обирають менеджмент і економіку, а роботодавці шукають аграріїв, штукатурів і операторів дронів
Роботодавці шукають аграріїв, штукатурів, кухарів, слюсарів та операторів дронів Фото: Новини Країни

У той час, як українські абітурієнти мріють працювати економістами та менеджерами, вітчизняний ринок праці чекає від них вищої освіти з інших спеціальностей.

За інформацією Міністерства освіти і науки України, найбільш популярні факультети серед цьогорічних вступників: економіки, менеджменту, міжнародних відносини, права, туризму і комп'ютерних спеціальностей. Серед сфер, які абітурієнтам цього року майже не цікаві: фізика, природничі науки. З кожним роком популярнішою стає професія педагога.

Та реалії вітчизняного ринку праці майже не відповідають планам та мріям цьогорічних випускників шкіл стосовно вищої освіти, кажуть HR-фахівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 40 тис. заяв зникли з особистих кабінетів абітурієнтів - вступна кампанія у цифрах

"Зараз є хороша можливість знайти роботу у сфері продажів. Там доволі велика плинність кадрів, а хороших фахівців — не багато. Є стабільна потреба на робочі професії: штукатури, маляри, слюсарі, кухарі, зварювальники, швеї. Також в Україні найменша конкуренція в автомобільній та сфері страхування. Відповідно, у цих професійних сферах також можна знайти роботу. Стрімко розвивається аграрна сфера. Це - одна з тих сфер, які не так сильно зазнали впливу кризи. Представники агробізнесу скаржаться на брак кадрів. Цей сектор вимагає не лише тих, хто може працювати в полі. Аграрна сфера вимагає IT-фахівців, операторів дронів, представників інших професій, пов'язаних з високими технологіями", - розповіла Gazeta.ua Катерина Криворученко, аналітик Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Менш затребуваними залишаються фахівці топ-менеджменту, сфери видобуваеея сировини, юриспруденції, мистецтва і медіа.

"Конкуренція у цих професійних сферах висока, а представників цих професій чимало на ринку. Разом із тим, хороший фахівець завжди на вагу золота. Та незважаючи на те, що у нас багато юристів і економістів, роботодавцям складно знайти серед них висококваліфікованих працівників", - розповіла Катерина Криворученко.

Щороку збільшується кількість студентів, які отримують вищу освіту за кордоном. За підрахунками, близько 60 тис. випускників українських шкіл навчаються в іноземних вузах. Серед студентів побутує думка, що іноземний диплом більше важить для українського працедавця. Утім, опитування дослідницького центру Міжнародного кадрового порталу HeadHunter показує, що лише один із восьми роботодавців бере до уваги наявність диплому при працевлаштуванні. Для двох із п'яти не має значення, який навчальний заклад закінчив потенційний кандидат на посаду.

Зараз ви читаєте новину «Абітурієнти обирають менеджмент і економіку, а роботодавці шукають аграріїв, штукатурів і операторів дронів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі