понеділок, 02 вересня 2019 10:08

Українців приголомшили новими змінами в освіті

У новому навчальному році на учнів шкіл, студентів і викладачів чекають багато змін. Тепер шкільна форма не обов'язкова, можна навчатися дистанційно, а у їдальнях освітніх закладів буде нове меню.

Також в Україні з'явиться освітній омбудсмен, пише nv.ua.

Скасування шкільної форми

Українським школярам вперше офіційно дозволили не носити шкільну форму. Крім того, учні до 4-го класу зобов'язані у темний час доби відвідувати школу в спеціальних світловідбивних жилетах. Вони будуть індивідуальними і безкоштовними.

Автор: 2000.ua
  Українським учням дозволили не носити шкільну форму
Українським учням дозволили не носити шкільну форму

Навчання вдома

З 1 вересня батьки школярів зможуть скористатися всіма видами індивідуальної форми навчання. Це може бути сімейна освіта, екстернат або педагогічний патронаж.

При цьому переведення учня на навчання вдома можливе за заявою батьків і не потребує додаткового узгодження, як було раніше.

Діти, які отримують сімейну освіту, будуть 4 рази на рік проходити контроль опанованого матеріалу, щоб їхні знання відповідали вимогам шкільної програми. Для цього учень повинен бути зарахований до певного навчального закладу, який і відслідковуватиме його прогрес у навчанні.

Мережева освіта

У новому навчальному році школи вперше отримають можливість організовувати для учнів мережеві форми освіти. Так, окремі дисципліни можуть викладати не шкільні вчителі, а фахівці профільних організацій та установ культури, спорту тощо.

Запропонувати педраді школи впровадити мережеву форму навчання можуть учні батьки, педагогічні працівники або інші установи, які зацікавлені в такій співпраці.

Обов'язкові щеплення

З 1 вересня 2019-го всі діти, які відвідують дитячі садки та школи, зобов'язані мати всі передбачені МОЗ щеплення.

Виняток - неможливість зробити щеплення за медичними показаннями. Якщо ж це лише позиція та погляди батьків, вони зобов'язані перевести своїх дітей на домашнє навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жуйку" можна - Супрун дала поради батькам школярів

Оновлене меню в школах Києва

У всіх школах столиці планують запровадити оновлену систему харчування учнів. Йдеться про те, щоб дати дітям можливість обідати за принципом "шведського столу", вибираючи страви з регулярно оновлюваного здорового меню.

У нього мають входити декілька видів овочів і фруктів, м'ясні та рибні вироби, кілька видів напоїв, хлібобулочні вироби, кисломолочні продукти, гарячі перші страви і декілька видів гарнірів.

Автор: osvita-mvk.if.ua
  Шкільні їдальні працюватимуть за принципом "шведського столу"
Шкільні їдальні працюватимуть за принципом "шведського столу"

Електронні учнівські для столичних школярів

З 1 вересня батьки київських школярів зможуть оформити електронні учнівські квитки для пільгового проїзду в транспорті. Завдяки цьому батьки зможуть через спеціальний транспортний додаток відстежувати переміщення дитини містом.

Оформити шкільний електронний квиток можна в особистому кабінеті киянина, вказавши всі необхідні дані про дитину та скористатися кваліфікаційним електронним підписом або BankID.

Усі електронні учнівські друкують за рахунок міського бюджету. У разі втрати квитка його можна замовити повторно, але за додаткову плату.

Освітній омбудсмен

У серпні 2019-го Кабмін офіційно призначив директора київської школи №148 Сергія Горбачова першим освітнім омбудсменом в історії України.

Його місія - захищати права тих, хто здобуває освіту, а також педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників. На розгляд кожної конкретної скарги у служби омбудсмена є не більше одного місяця. Потім омбудсмен приймає рішення про обґрунтованість скарги і надає письмову відповідь про результати розгляду. Далі протягом 5 робочих днів він має вжити відповідних заходів.

Підвищення зарплат педагогам

З 1 вересня зарплатні ставки виростуть на 10% у тих педагогів, чиї посадові оклади торік залишалися незмінними. Таке рішення в серпні 2019-го прийняв Кабмін.

Йдеться про педагогічних працівників закладів дошкільної, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти.

Автор: nus.org.ua
  Іноземні студенти здаватимуть новий іспит
Іноземні студенти здаватимуть новий іспит

Новий іспит для іноземних студентів

Із 2020-го всі іноземні студенти після закінчення 1-го курсу в українських вузах здаватимуть ЗНО з тієї мови, якою проходять навчання.

При цьому студенти, які навчаються англійською мовою та мають міжнародні сертифікати як IELTS, TOEFL, Cambridge Certificate з рівнем знань не менше В1, здавати англійську не будуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ліцеї Богуна вперше навчатимуться дівчата

Новий закон про коледжі й технікуми

З 1 січня 2020-го набуде чинності закон про передпрофесійну вищу освіту, який вперше врегулював роботу технікумів і коледжів.

Він передбачає декілька нововведень:

коледжі набиратимуть студентів на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого бакалавра;

не буде обмежень вікових і пов'язаних із раніше отриманою освітою для вступників на бюджет. Тобто навіть дорослі люди зможуть змінити професію за бюджетні кошти. Крім того, для них буде передбачена можливість вступати не за результатами ЗНО, а здавати необхідні іспити у самому закладі;

держава покриватиме здобуття повної загальної середньої освіти за тими спеціальностями, які мають особливу необхідність;

коледжі отримають корпоративне управління. У кожному з них буде створено наглядову раду, що працює над стратегією розвитку закладу та здатна вплинути на керівництво. Термін перебування директора коледжу на посаді буде обмежено, а вибиратимуть його голосуванням колективу.

2 вересня у всіх українських школах починається новий навчальний рік.

За попередніми даними, цьогоріч до 1-го класу в Україні повинні прийняти близько 433 тис. дітей. Найбільше першокласників очікують на Дніпропетровщині - 34 767 осіб. До столичних закладів освіти зараховано 32 828 учнів.

Зараз ви читаєте новину «Українців приголомшили новими змінами в освіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути