субота, 31 серпня 2019 19:20

Як підготувати першокласників до навчання у школі: поради психолога

Як підготувати першокласників до навчання у школі: поради психолога
Психолог порадила, як першокласнику пережити початок навчання Фото: Дзеркало тижня

Другого вересня у всіх українських школах почнеться новий навчальний рік.

За попередніми даними, цьогоріч у перший клас в Україні повинні прийняти близько 433 тис. дітей. Найбільше першокласників очікують у Дніпропетровській області - 34 767 осіб. У столичні заклади освіти зараховано 32 828 учнів.

"Щоб у першокласника не виникало будь-якого стресу пов'язаного із початком навчання у школі, батькам необхідно робити акцент на позитивних сторонах від нього, - каже дитячий психоаналітик Олена Тарасюк. - Дитині потрібно пояснити, що зміни це нормально і вони можуть лякати, однак у навчальному закладі учень зможе "завести" нових друзів, дізнається багато нового та цікавого і зможе весело проводити час у колі однолітків".

Психолог вважає, якщо школяреві не вдається легко адаптуватися до нового режиму і він швидко втомлюється, чи можливо виникають інші проблеми зі здоров'ям, то причиною може бути нестача відпочинку чи сну, яку він отримував у дитячому садку. У такому разі дитині варто давати поспати чи нічим не "загружати" годину-дві одразу після уроків, допоки вона не пристосується до школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якого числа пролунає перший дзвоник

"Якщо першокласнику ніяк не вдаватиметься знайти друзів, наприклад, у перший місяць навчання, тоді батькам потрібно звернутися до вчителя. Саме він зможе найточніше розповісти, як дитина поводиться у соціумі. Також варто буде визначити, як школяр хоче "будувати" свої стосунки з іншими учнями. Адже одній дитині достатньо, щоб із ним бавилось два або три однокласники, інший може хотіти дружити з усіма без винятку, - говорить Тарасюк. - Дуже часто в таких випадках учень вважає, що з ним не дружать інші діти, бо вони не бавляться так, як цього хоче саме він або не грають в ту гру, яка йому подобається. Таких школярів варто навчати розділяти інтереси інших і тоді його коло спілкування розшириться, як результат, він "заведе" друзів".

Колишня виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун поділилася порадами, як батькам та вчителям пережити навчальний рік.

Зараз ви читаєте новину «Як підготувати першокласників до навчання у школі: поради психолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі