пʼятниця, 21 вересня 2018 17:41

Щоб не залишити студентів безробітними - про дуальну освіту в Україні

Щоб не залишити студентів безробітними - про дуальну освіту в Україні
Така система враховує вимоги роботодавців. Фото: Укрправда.Життя

Цього тижня Верховна Рада затвердила концепцію дуальної освіти в Україні. Вона має на меті об'єднати навчання та роботу студентів в професійній і вищій освіті.

"Впровадження дуальної освіти допоможе подолати проблему зношеності обладнання у закладах вищої та професійної освіти. Дасть змогу роботодавцям включитися у процес підготовки, а не перенавчати випускників", - каже міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Gazeta.ua розібралася що представляє собою така система освіти і коли вона запрацює в Україні.

Що таке дуальна освіта

Така система враховує вимоги роботодавців. Студент опановує теорію за день-два на тиждень, а більшість часу проводить на виробництві чи в компанії. Така підготовка збільшує шанси на подальше працевлаштування.

Не залишити наших студентів безробітними

Засновником дуальної освіти вважають Німеччину. Від неї цю систему перейняли Канада, Австрія, Швейцарія та інші країни.

"Ми відштовхуємося від потреб ринку. Маємо заглянути на три-чотири роки вперед, на які спеціальності буде попит. Вже згідно з цим надаємо свої кваліфікаційні місця. Наш обов'язок перед суспільством - не залишити наших студентів безробітними", - каже представник комунального підприємства німецького міста Ерфурт Удо Бауер.

Згідно з концепцією, яку затвердив український уряд, дуальна форма освіти передбачатиме здобуття від 25% до 50% кредитів під час навчання не за партою, а безпосередньо на робочому місці.

"Результати навчання оцінюватимуть роботодавець і заклад освіти. Роботодавець братиме участь у відборі учнів, що навчатимуться на програмі", – каже Гриневич.

Яка користь

Індекс глобальної конкурентноспроможності України на 11 місці, а якість підготовки персоналу в компаніях та організаціях – на 94-му.

"Система вищої освіти в Україні на грані повного провалу. Зате дипломів – хоч відбавляй. Виші досі при розробці навчальних програм орієнтуються на забезпечення роботою своїх кафедр. На всю Україну у нас 12 фахівців з кібербезпеки, 4 живуть в Україні. У Штатах - 70 тисяч", - каже перший заступник міністра освіти Володимир Ковтунець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як фінансують школу

На всі спеціальності поширять дуальну освіту

"Скоріш за все, що ні. Мова швидше йде про прикладні спеціальності, пов'язані з виробництвом. Не уявляю дуальну освіту з фізики чи математики, бо ті ж знання вони отримають в університеті. В педагогічній освіті теж вистачає практики", – каже Ковтунець.

Як фінансуватимуть

Фінансування заходів щодо реалізації не потребує додаткового державного фінансування. Його здійснюватимуть коштом державного і місцевих бюджетів у межах асигнувань закладів освіти, передбачених у державному бюджеті на відповідний рік. Використовуватимуть також і інші джерела, які не забороні законодавством.

Майбутній роботодавець укладатиме угоду з учнем і закладом освіти. Учень безкоштовно здобуватиме освіту та отримає робоче місце після закінчення навчання, роботодавець - кваліфікованого робітника з гарантованим періодом роботи. Випускника зобов'яжуть до 3 років відпрацювання.

"Роботодавець хоче гарантій, якщо входить до дуальної системи навчання. Він вкладає, тому повинен отримати гарантії, що потім ті діти, які досягли певного рівня кваліфікації, відпрацюють у нього на виробництві. Зараз таких дітей часто переманюють за кордон", - пояснила Гриневич.

Коли запрацює

Концепцію дуальної освіти вже практикують в Україні. За основу взяли німецьку модель. Проект запустили три роки тому на базі трьох установ професійно-технічної освіти. У цьому році приєдналися вже 300 роботодавців.

"Це була програма з підготовки фахівців за трьома спеціальностями: маляр, кухар і токар. У 2017 році випустили три експериментальні групи. Цей випуск показав хороші результати - 97 відсотків випускників були працевлаштовані. У наступному навчальному році проект поширили ще на 49 навчальних закладів і 54 виробничі професії ", - , каже старший аналітик Українського Центру Європейської політики Дмитро Науменко.

Затверджену концепцію пропонують реалізувати у три етапи

І етап - розробка нормативно-правової бази для запровадження дуальної освіти у повному обсязі. Її планують на 2018 рік.

ІІ етап - розробка типових моделей дуальної форми здобуття освіти у закладах вищої освіти, закладах професійної та фахової передвищої освіти. Пілотування моделей. Оцінка ефективності роки. Це все протягом 2019-2020 років.

ІІІ етап - створення кластерів дуальної освіти на базі спроможних закладів освіти та зацікавлених суб'єктів господарювання. Це період 2020-2023 років.

Зміна системи фінансування професійно-технічної освіти вирішить проблему підготовки кадрів робітничих професій. Невелика частина державного фінансування припадає на навчання учнів за професіями загальнодержавного значення. Далі весь тягар падає на органи місцевого самоврядування.

Зараз ви читаєте новину «Щоб не залишити студентів безробітними - про дуальну освіту в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути