середа, 24 січня 2018 17:15

Повідомили, чому скасували ЗНО з російської мови

Повідомили, чому скасували ЗНО з російської мови

З переліку предметів ЗНО виключили тестування з російської мови. Його впровадили у 2011 році. Минулого року тест писали майже 2,5 тисяч абітурієнтів. Всього на ЗНО зареєструвалися більше 158 тис. випускників шкіл.

"Обсяг замовлення на ЗНО з російської не високий. Тестування не користувалося популярністю серед абітурієнтів. Відсоток явки зареєстрованих абітурієнтів на тест серед інших предметів був найнижчим серед усіх інших", - каже Gazeta.ua директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій.

Вузи рідко залучали російську мову до переліку конкурсних предметів. У нинішньому році для вступу необхідні три предмети. Два - чітко зафіксовані Міносвіти: українська мова і література та математика або історія України. Третій предмет у залежності від спеціальності вуз обирає самостійно.

"Раніше російська була необхідна лише для вступу на спеціалізацію "російська мова". Зараз абітурієнти складають тестування з української мови і літератури, історії України та однієї з іноземних мов, - каже Gazeta.ua проректор з науково-педагогічної роботи університету ім. Тараса Шевченка Володимир Бугров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як складатимуть ЗНО з іноземних мов

Попри те, що ЗНО з російської відмінили, вона залишається мовою проходження ЗНО.

"Кожний абітурієнт має право виконати тестування з Історії України, математики, біології, географії, фізики чи хімії мовою національної меншини. Це може бути російська, польська, кримськотатарська, молдовська, румунська чи угорська. Останніми роками кількість тих, хто обирає українську мову для складання тестів ЗНО зростає. Відсоток тестових завдань російською скорочується. Минулого року 93 відсотків обов'язкових тестів з історії України та математики складали державною", - каже Вадим Карандій.

Цьогоріч основна сесія ЗНО розпочнеться 22 травня. Абітурієнти писатимуть тестування з математики. Сесія триватиме до 23 червня і закінчиться тестом з хімії. Додаткова сесія стартує 2 липня і закінчиться 11-го.

Зараз ви читаєте новину «Повідомили, чому скасували ЗНО з російської мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі