вівторок, 16 січня 2018 22:14

Найкращі українські вузи отримають базове фінансування - Гриневич

  З 2018 року вищі навчальні заклади почнуть проходити атестацію з наукової діяльності - Лілія Гриневич. Фото: Хвиля
З 2018 року вищі навчальні заклади почнуть проходити атестацію з наукової діяльності - Лілія Гриневич. Фото: Хвиля

З 2018 року вищі навчальні заклади почнуть проходити атестацію з наукової діяльності.

Рішення ухвалила Національна рада з питань розвитку науки і технологій на чолі з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, повідомляє прес-служба Міносвіти.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич наголосила, що базове фінансування на науку для закладів вищої освіти буде не безконтрольним "роздаванням" коштів, а інструментом підтримки найкращих наукових напрямів, які обиратимуть за чіткими, прозорими критеріями.

"Сьогодні університетська наука в Україні отримує близько 10% з коштів, передбачених державним бюджетом на науку. Це на рік близько 15 млн євро – по суті, фінансування на науку одного середнього університету в Європі. Але навіть у таких складних обставинах наша університетська наука уже заробляє гроші. На 1 гривню, вкладену з бюджету, вони зараз заробляють 75 копійок. Можуть більше заробляти, але для цього потрібно обладнання. І це основна проблема, адже наукове обладнання у вишах не оновлювалося з радянських часів. Вирішення цієї проблеми якраз і є одним з головних завдань базового фінансування", – розповіла Гриневич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Міністерство освіти популяризуватиме українську мову у 2018 році

Вона додала, що базове фінансування також допоможе підтримати найактуальніші наукові напрями, залучити до досліджень більше молодих науковців, даватиме ширші можливості для вчених.

Уряд прийняв рішення про створення Державної служби якості освіти. Нову структуру заснували на базі Державної інспекції навчальних закладів. Вона стане інструментом забезпечення якості освіти.

Зараз ви читаєте новину «Найкращі українські вузи отримають базове фінансування - Гриневич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі