пʼятниця, 09 лютого 2018 14:50

Чи варто робити паузу після закінчення школи

Чи варто робити паузу після закінчення школи
Кожен третій українець змінює професію після закінчення вузу. Фото: times.bntu.by

Більше 28% студентів обирають той чи інший університет через його престиж. Тоді як трохи більше 14% студентів - через високу якість освіти у ньому. Крім того, 22% йдуть навчатися до вузу, бо так порадили батьки.

Утім є випускники шкіл, які перед вступом до університету не керуються популярністю вузу. Після закінчення школи роблять паузу, аби свідомо обрати майбутню професію.

Львів'янин 19-річний Ілля Мальцев отримав стипендію на безкоштовне навчання в Українському католицькому університеті. Але після закінчення школи пішов навчатися в Українську Академію Лідерства.

"Ритм життя в академії був для мене комфортним: я і вдома зранку бігав, потім йшов до школи, далі карате або музика, домашні завдання допізна. Академія остаточно переконала мене, що свій час треба використовувати з користю. Єдине ― важко було звикнути до великої кількості людей. Спочатку намагався знайти свій простір і часто ходив сам грати на фортепіано. Це мене заспокоювало. Згодом я усвідомив, що разом ми можемо більше і краще. Тільки у спілкуванні і взаємодії з іншими ми можемо пізнати себе", - розповідає хлопець.

Після закінчення УКЛ хлопець вступив відразу до двох вузів. Став студентом Києво-Могилянської Академії та UNIT Factory - школа випускає фахівців у галузі ІТ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба виховувати особистостей, а не носіїв знань" - експерт

"Якби не академія, я б не навчився сприймати життя як виклик. Особливо я це відчув на фінальному відборі в UNIT Factory, який називається "басейн". Це місяць інтенсивного навчання, інтелектуальних завдань та випробувань на мотивацію. Я програвав більшості претендентів у віці та досвіді роботи програмістом. Міг би почекати ще рік, але не опустив руки і почав змагатися. Більшість учасників займалися по 10 годин на день, а я займався понад 12. Усі задачі я сприймав тільки як виклик. Нічний марафон кодування, 8-годинний іспит, 4-годинний сон ― виклик. Ну і, звичайно, я не полишав занять спортом: ранкові пробіжки підтримували форму і заряджали енергією на весь день. За 2-3 тижні я наздогнав решту і зміг стати студентом UNIT Factory", - розказує хлопець.

Практика підготовки до нового життя випускників шкіл поширена за кордоном. Вперше її застосували у Британії в 70-х роках минулого століття, як спробу заповнити період між випускними іспитами та початком занять в університеті. Це можливість зробити перерву в традиційній освіті для саморозвитку та пошуку осмисленого професійного вибору.

Зараз ви читаєте новину «Чи варто робити паузу після закінчення школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути