Ексклюзиви
неділя, 22 липня 2018 10:20

Текст п'єси з нотами "Наталки Полтавки" викрав директор театру

Текст п'єси з нотами "Наталки Полтавки" викрав директор театру
Сучасна постановка п'єси "Наталка Полтавка" на сцені Полтавського театру імені М. Гоголя. Фото: http://teatr-gogolya.pl.ua

Спеціально для трупи полтавського театру написав п'єсу "Наталка Полтавка" один із театральних директорів, письменник Іван Котляревський. П'єса стала праматір'ю нової української драми. 22 липня 1819 року на сцені Полтавського театру відбулася прем'єра п'єси "Наталка Полтавка" . Котляревський взяв за основу цікаві факти з життя простого українського народу. Сюжет невибагливий, а популярність твору не згасає вже майже 200 років.

Глядачі, присутні на спектаклі, були надзвичайно вражені: замість палаців та альтанок, вони побачили краєвиди українського села, замість фальшивої мелодрами — глибо­ку драму серця простої дівчини-селянки. Уже з першої вистави, яка відбулася за участю Щепкіна, п'єса набула величезної популярності.

У листах до друзів, Котляревський писав, що "Наталка Полтавка" була "прийнята досить добре в Полтавській, Чернігівській і Харківській губерні­ях, тільки в Полтавському театрі грали її "не раз, не десять, не сто разів, і театр завжди був повний, захоплення загальне, оплескам не було краю". Дійшло навіть до того, що власник театру Штейн викрав текст п'єси з нотами і без дозволу авто­ра ставив її в багатьох містах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Котляревського було шість кріпаків

Надрукована була п'єса тільки в 1838 році, але в рукописних копіях стала по­ширюватися ще в 20-х роках XIX століття. Було також багато таких людей, які знали напам'ять усю п'єсу. З великим успіхом і не раз вона йшла на сценах Пе­тербурга, Москви, Кишенева, Мінська, Риги, Талліна, Вільнюса, багатьох міст Сибіру, Середньої Азії та Кавказу, її ставили і російські трупи.

Під час вистави п'єси у Варшаві на прохання глядачів драму показували двічі на день при пере­повненому залі. Перекладена на литовську мову, "Наталка Полтавка" міцно уві­йшла до репертуару театрів Литви. Особливим успіхом ця чудова перлина україн­ського театру користувалася у чехів, словаків та болгар. Газети писали, що якщо немає в театрі збору, став "Наталку Полтавку" – буде аншлаг.

Іван Котляревський – український письменник, драматург, громадський діяч. Народився 9 вересня 1769 року. Закінчив Полтавську духовну семінарію, працював домашнім учителем, брав участь у російсько-турецькій війні. З 1810 року працював наглядачем "Будинку для виховання дітей бідних дворян". Його "Енеїда" була в бібліотеці Наполеона та в бібліотеці Леніна. В 1816-1821 роках був директором Полтавського театру. У 1818 році входив до складу полтавської масонської ложі "Любов до істини". Помер в Полтаві в 1838 році.

Зараз ви читаєте новину «Текст п'єси з нотами "Наталки Полтавки" викрав директор театру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі