середа, 27 грудня 2017 00:25

Усі жахи війни усвідомив за три дні

Усі жахи війни усвідомив за три дні
Переможницею премії "Книга року Бі-Бі-Сі" стала Катерина Калитко зі збіркою новел "Земля загублених, або Маленькі страшні казки". Фото: Тарас Подолян

36 тис. грн отримала переможниця премії "Книга року Бі-Бі-Сі" вінницька письменниця 35-річна Катерина Калитко за збірку новел "Земля загублених, або Маленькі страшні казки".

— Серед її героїв — підліток, який змушений приймати пологи. Ветеран війни з ампутованими ногами. Дівчина, яку батьки виховують як сина. Всі опинилися у вигнанні. Пережиті ними драми здаються суспільству потворними. Тому я створила альтернативну реальність, в якій вони можуть знайти прихисток. Хотіла показати, що в світі є місце для кожної людини, і ніхто не має права його відібрати, — каже Катерина Калитко.

— Усіх героїв об'єднує травмованість — дитинством, війною, інакшістю. Це те, з чим зараз живе Україна. І з чим, боюся, житиме ще років 10 й активно осмислюватиме, — додає.

"Земля загублених" вийшла у "Видавництві Старого Лева". Це друга прозова книжка письменниці. Більшість її доробку — поезія. Видала шість поетичних збірок.

Серед фіналістів конкурсу — письменники Олександр Ірванець, Сергій Жадан, Андрій Курков та Іван Козленко.

— Цьогоріч надійшло майже 60 книжок. Серед тем переважали українська історія, її переосмислення. У романі "Танжер" Іван Козленко пише про Одесу сторічної давнини — самобутнє місто, що трагічно радянізували. У "Харків. 1938" Олександр Ірванець переписує українську історію на оптимістичний лад. Під Крути вчасно підійшли частини війська УНР і розбили більшовицьку навалу. Постала Українська народна республіка з президентом Євгеном Коновальцем на чолі, за сюжетом. Роман Андрія Куркова "Шенгенська історія" — про Литву, якій відкрили кордони з Європейським Союзом. Герої цьому радіють, виїжджають за кордон. Але там їм живеться не краще. Це дуже перегукується з українською сучасністю, — говорить випусковий редактор ­Бі-Бі-Сі Марта Шокало, 37 років.

"Інтернат" Сергія Жадана розповідає про 35-річного Павла, вчителя української мови на Донбасі. В окупованому місті залишився його племінник. Щоб забрати його з інтернату, Павлу доводиться перейти лінію розмежування. За три дні він усвідомлює всі жахи війни.

— Книжка пронизана близькою небезпекою смерті. Просвітлює душу й водночас об­тяжує її. При читанні стикаються дві протилежні емоції — захоплення тим, як Жадан зумів побачити все, про що написів. І сумне усвідомлення того, що ми мусимо з цим жити, — говорить член журі, письменник Віталій Жежера, 64 роки.

Премія "Книга року Бі-Бі-Сі" існує з 2005-го.

Повість нагадала "Тореадорів з Васюківки" Всеволода Нестайка

— П'ять годин їхала на церемонію маршруткою. Коли дізналася, що в короткому списку, про винагороду не здогадувалася. На роботі сказали: "Ще й гроші отримаєш", — розповідає 47-річна Анна Коршунова із Сум. Її повість "Комп і компанія" отримала премію "Дитяча книга року Бі-Бі-Сі — 2017". Грошовий еквівалент — 36 тис. грн.

— Головний її герой — Владик. Типовий міський хлопчик. Найбільше його захоплення — комп'ютери. У мережі має багато віртуальних друзів, — продовжує Коршунова. — Влітку їде в село до рідні. Йому це здається найгіршим покаранням, бо там немає інтернету. В селі Владик товаришує з реальними однолітками. Потрапляє з ними в кумедні пригоди. Наприклад, рве черешні в чужому саду. Під кінець літа вигадує різні причини, щоб не повертатися до міста.

Анна Коршунова викладає основи журналістики в гімназії. Має синів — 19-річного Олега й 12-річного Андрія. "Комп і компанія" — десята її книжка. Вийшла у видавництві "Час Майстрів".

— Почала писати для своїх дітей, бо не було якісної української літератури. Їм та їхнім друзям сподобалося. Село, описане в повісті, реальне. Моя мати живе на Полтавщині, у селі Брисі. На жаль, воно зникло з карти, бо стало частиною містечка Заводське. Поруч — річка Сула, луки. Щоліта навідуємо бабусю з дітьми, чудово проводимо час без інтернету.

— До поїздки в село Владик думав, що життя існує тільки в комп'ютері. Книжка гостросюжетна, дуже цікава. Має детективні елементи. Наприкінці хлопчик із друзями рятує комп'ютерний клас від шахраїв. Повість нагадала мені "Тореадорів з Васюківки" Всеволода Нестайка, — говорить письменниця і член журі 41-річна Світлана Пиркало.

До фіналу "Дитячої книги року Бі-Бі-Сі" також вийшли "Старшокласниця. Першокурсниця" Анастасії Левкової, "Піраміда Синтії" Олега Чаклуна та "Миші" Соні Атлантової.

Зараз ви читаєте новину «Усі жахи війни усвідомив за три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути