середа, 19 грудня 2007 17:44

Юрій Андрухович презентував альбом "Самогон"

З 16 по 18 грудня у Луцьку, Львові та Івано-Франківську пройшов промо-тур українського письменника Юрія Андруховича, 47 років, та гурту "Карбідо" з польського міста Вроцлав. Два тижні тому вони записали українську версію альбому "Самогон", який у Польщі вийшов іще в квітні 2006-го.

Із учасниками проекту зустрічаємося в луцькому клубі "Майдан".

— Щороку в нас відбувається поетичний фестиваль "Порт-Вроцлав", — розповідає бас-гітарист "Карбідо" Марек Отвіновський, 36 років. — 2005-го гостем фестивалю була Україна. Були запрошені з десяток ваших поетів, у тому числі й Андрухович. А ми забезпечували музичний супровід. Вирішили зімпровізувати музично-поетичний перфоменс із Андруховичем. З ним ні про що не домовлялися, він про це дізнався за 15 хвилин до виступу.

Звідки такі назви — "Карбідо", "Самогон"?

— Це вибухові суміші, — пояснює Марек. — У часи нашого дитинства була така популярна забавка малолітніх піроманів: береш пляшку, наповнюєш її содою, іншими складниками, підпалюєш і тікаєш. Це називалося "карбідо". А "Самогон" — це асоціація Андруховича з нами. Під час його служби в армії у Вінницькій області самогон розмішували карбідом.

Остання пісня на диску — "Зеленая ліщинонько" — не на ваш вірш, — звертаюся до Андруховича.

— Ми завершували запис "Самогону", й чогось не вистачало, хотілося щось додати. Мені пригадалась українська народна пісня, яку я чув лише раз — від свого товариша у студентські роки. Більше ніде й ніколи. Це раритет із раритетів.

Концерт у "Майдані" тривав понад годину. "Ма-ло!!!" — в один голос кричала публіка й аплодувала стоячи. Андрухович умовив музикантів продовжити виступ. І ті виконали ще три вірші. Концерт закінчився близько одинадцятої вечора.

Вроцлавське "Карбідо" існує з 2005 року. "Самогон" — їхній другий альбом.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Андрухович презентував альбом "Самогон"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути