вівторок, 25 квітня 2017 07:35

У Грузії Робакідзе називають "совістю" нації"

У Грузії Робакідзе називають "совістю" нації"
У Грузії Робакідзе називають "совістю" нації" Фото: Sputnik Грузия

Грігол Робакідзе був улюбленцем Сталіна, доки 1931 року не виїхав у Німеччину. Письменник наголошував, що Гітлер має здолати СРСР та звільнити Грузію з російської окупації.

Уперше українською мовою переклали роман "Зміїна сорочка" грузинського класика ХХ ст. Грігола Робакідзе. Книжка вийшла у львівському видавництві "Кальварія".

"У Радянському Союзі вважають, що я перебуваю на протилежному березі. Вони не праві. Я на третьому березі. Його має кожна ріка. Той, що не може перебувати на ньому — не письменник", — писав Робакідзе до рідних у перший рік еміграції.

— Його твори забороняли на батьківщині понад 50 років. Нині в Грузії Робакідзе називають "совістю нації". На його честь назвали один із головних проспектів Тбілісі, — розповідає перекладач Гіо Арабулі, 27 років.

Дія "Зміїної сорочки" відбувається на початку минулого століття на неназваному європейському острові. Юнак Арчибальд Мерхеж живе розміреним життям. Має гроші, маєток сім'ї та фото батька — все це залишилося у спадок. Про свою рідню, навіть найближчих — матір і батька, зовсім нічого не знає. Вирішує знайти відповідь, хто він і звідки. Починається Перша світова. Виїжджає до Персії. Звідти потрапляє в Грузію. Знаходить малу батьківщину та дізнається про батька.

— Це твір про повернення до свого коріння. Про те, навіщо це потрібно. Маючи знання про своє походження, ми не помічаємо цього. Бо це природне відчуття, як земля під ногами. Роман насичений містикою. Має кілька смислових шарів. Вимагає зосередженості. Коли читаєш, як Робакідзе описує перський полудень, відчуваєш, як від спеки дрижить повітря. Назвав би Грігола Робакідзе грузинським Іваном Франком, — продовжує Гіо Арабулі. Народився в Києві в грузинсько-українській родині. Обома мовами володіє з дитинства.

Грігол Робакідзе писав грузинською, російською та німецькою. Знаний у світі як поет і майстер короткої прози. Передмову до німецькомовного видання "Зміїної сорочки" написав австрійський новеліст Стефан Цвейґ. Німецька енциклопедія Брокгауза містить згадку лише про двох грузинських літераторів — Шота Руставелі та Грігола Робакідзе.

Письменник помер 1962 року. Поховали його на грузинському кладовищі за 20 км від Парижа. Донька Робакідзе Міра Мілентьєва живе в Кам'янці-Подільському на Хмельниччині.

Зараз ви читаєте новину «У Грузії Робакідзе називають "совістю" нації"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути