Ексклюзиви
четвер, 02 листопада 2006 18:19

Харукі Муракамі отримав 10 тисяч доларів

Японський письменник Харукі Муракамі, 57 років, здобув літературну премію Франца Кафки. Це диплом і чек на 10 тисяч доларів. Нагороду Муракамі вручили у Брожиковому залі Староградської ратуші, що в столиці Чехії Празі. Премія існує шість років. Її дають за внесок у світову культуру. Таку нагороду вже отримали британський драматург Гарольд Пінтер та австрійська письменниця Ельфріда Єлінек.

Муракамі народився в сім"ї філолога. Його дід, буддійський священик, утримував храм. Муракамі мав бар у столиці Японії Токіо. А в 33 роки "взяв" премію для літераторів-початківців. Ще через три роки за книжку "Країна чудес без гальм" отримав престижну в Японії нагороду "Танідзакі". Відтоді випускає по роману в рік. Подорожував Італією та Грецією. П"ять років жив у США. 2002-го написав роман "Кафка на пляжі". У ньому йдеться не про уславленого письменника, а про 15-річного хлопця на ім"я Кафка, що у перекладі з чеської означає "ворона".

— Трохи ріже вухо, що Муракамі отримав премію Кафки. Вони несхожі, — каже 24-річний письменник Любко Дереш. —  Але Муракамі цю нагороду заслужив. На тлі побутових подій його персонажі торкаються глибокого, справжнього. Запам"ятався образ нереалізованої любові. В романі "На південь від кордону, на захід сонця" чоловік зустрічається з жінкою — першим, дитячим, коханням. І тут-таки розлучається з нею.

Зараз ви читаєте новину «Харукі Муракамі отримав 10 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути