пʼятниця, 06 липня 2018 11:41

Ця містика відчутна на дотик

Найцікавішою виставою сезону можна назвати "Тату, ти мене любив?"

Тепер, коли в Києві завершується черговий театральний сезон, можна з певністю назвати одну з найцікавіших (чи просто найцікавішу) його вистав. Це – "Тату, ти мене любив?" у театрі "Золоті ворота". Спектакль поставив режисер 31-річний Стас Жирков за п'єсою "Тихий шурхіт зникаючих кроків" білоруського драматурга Дмитра Богославського, 33 роки.

Спеціально для цієї вистави сценічний простір "Золотих воріт" переформатували. У два ряди під стіною сидить публіка, а біля протилежної, буквально на відстані простягнутої руки, працюють актори. На вузькій, але довгій смужці, три кроки вглиб і 30 – у ширину. Так тісно, що будь-яке мізансценування приречене бути плоским, площинним. Актори мусять вивіряти чи не кожен свій рух або жест до сантиметра, немов у кінокадрі на крупному плані. А це непросто: на одній із вистав актор у першому акті травмував голову, й публіка не змогла додивитися другий.

  Сцена з вистави ”Тату, ти мене любив?” Олександр Ярема (в центрі) зіграв батька. Своєї кепки не знімає ніколи й ніде –  ні на цьому, ані на тому світі
Сцена з вистави ”Тату, ти мене любив?” Олександр Ярема (в центрі) зіграв батька. Своєї кепки не знімає ніколи й ніде – ні на цьому, ані на тому світі

Утім, задум вартий ризику. Чи не кожна мізансцена нагадує добре продумані й виразно-драматичні рельєфи на фризах античних храмів. Актори грають, майже постійно притискаючись тілом до стіни. І це виправдано, бо вона і є головною метафорою спектаклю, в якому йдеться про стіни батьківського дому. Батько помер, а три його дочки і син Сашко сперечаються – продавати хату чи ні?

Зрештою, йдеться про інше: чи продавати пам'ять?

А ще вузький незвично видовжений сценічний простір нагадує знаменитий коридор, про який часто розповідають ті, хто пережив клінічну смерть. Як відомо, ним можна потрапити з цього світу на той і повернутися назад. Це теж доречно для п'єси, в якій батько-покійник час од часу з'являється поміж живих. Як згодом з'ясовується, він приходить лише у сни сина Сашка. Але ця матеріалістична обставина не применшує магічного впливу вистави. Зараз у театрі нерідко пишуть на афішах чи в анотаціях: мовляв, побачите містичний трилер. Здебільшого, роблять це заради реклами. А у виставі Жиркова містика відчутна майже на дотик. Усе, чого в нашому звичному світі "немає і не може бути", подається тут як щось реальне й моторошно очевидне. І все це досягається не спецефектами, а завдяки граничній достовірності акторського існування в ролях. Батька блискуче грає актор ТЮГу на Липках Олександр Ярема. У нього дивовижний ефект присутності. Ярема промовистий навіть тоді, коли мовчки стоїть спиною до глядача. В ролі Сашка – Роман Ясіновський (зіграв Гіда у фільмі Ахтема Сеїтаблаєва "Кіборги". – Країна). Дочок грають Ірина Ткаченко – Зінку, Інна Мірошниченко – Наташку, Христина Федорак – Аньку. Антон Соловей виходить на сцену в іпостасях Медіума, Юрасика й Сашка, що сниться самому Сашкові.

Ще важлива особливість цієї вистави – мова, яка тут звучить. Переклад зроблено з російського оригіналу. Зазвичай наші театри не роблять собі з цього проблем, адже мови – "схожі", тож такі переклади нерідко бувають кустарно-буквальними й мають вигляд того ж таки російського тексту, лиш переписаного українськими літерами. А найчастіше російсько-українські переклади грішать дистильованою правильністю, це мова, якою живі люди не розмовляють. У "Золотих воротах" до справи підій­шли надзвичайно старанно. Перекладачів аж троє – Тетяна Губрій, Даяна Зима, Ірина Шимонян. Причому вони не філологи, а люди театру, відомі передусім як режисери чи актори. В їхньому колективному перекладі мова кожного персонажа жива й індивідуалізована.

Наступний показ вистави "Тату, ти мене любив?" відбудеться 28 червня.

Зараз ви читаєте новину «Ця містика відчутна на дотик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути