5 серпня у світі відзначають день устриць. Свято започаткували в США. Всього в світі налічують близько 50 видів устриць. З них їстівні лиш ті, що не виробляють перлів.
Розводити устриць фермерським способом почали ще стародавні римляни. В I ст. до н. е. успішний купець та винахідник розробив систему підтримки сталого рівня та температури в воді – для їх культивування.
В європейській історії цей делікатес переживав безліч злетів та падінь. Устриці вважалися їжею французьких бідняків, і окрасою найбільш вишуканих столів. В першу чергу йшлося про "Канкальські устриці", які доставляли до найкращих закладів Парижу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно знати про просекко
Українські устриці теж не дивина. Чорноморські молюски були популярними в Європі ще в XIX ст. Кримські устриці доставляли в Петербург до імператорського столу, а також різні європейські заклади.
В 1894 було розпочав роботу Севастопольський устричний завод. В середньому він виробляв 900 тис. устриць на рік. Щорічний видобуток чорноморських устриць складав вже близько 5 млн. Протягом ХХ століття дана індустрія забулася, але зараз відновлюються. В Україні, Миколаївській області, успішно працює досить потужна устрична ферма.
Цікаві факти:
- Устриці є потужним афродизіаком. Джакомо Казанова, всесвітньо відомий ловелас, стверджував, що кожен день їв устриць через їх властивості.
- Міф про те, що устриці пищать, коли їх поїдають, поширився завдяки одному з оповідань А. П. Чехова.
- Для розмноження устриць не потрібен партнер. Вони самозапліднюються.
- Найбільша у світі устриця має розмір тарілки - 35-37 см.
- Вирощувати перлини можуть устриці 20 різних видів.
- В їжу вживаються тільки ті види, які не виробляють перлів.
Співачка Віра Брежнєва була ведучою одного з випусків тревел-шоу. Зірка побувала в Іспанії та скуштувала незвичний і рідкісний морепродукт. Він росте гронами на каменях в смузі прибою.
Коментарі