




"Коли у мене обмаль продуктів і виникає проблема, що приготувати на вечерю, згадую про палюшки. Як каже чоловік: дешево та сердито", - розповідає господиня з райцентру Городок Львівської області Марія Кокоша.
Для палюшок жінка бере кілограм картоплі. Варить у мундирах. Остуджує, чистить, пропускає через м'ясорубку.
Якщо має удома домашній сир, додає до картоплі 400 грам. Коли нема, готує палюшки без нього. Господиня каже, не усі люблять із сиром. Він додає кислуватого смаку.
До картоплі вибиває 2 курячих яйця, 5 столових ложок пересіяного борошна. Якщо тісто не тримається купи, борошна можна додати більше. Солить, перчить.
Тісто ділить на чотири частини. Кладе на стільницю, посипану борошном. З однієї частини розкачує руками валик товщиною 2 сантиметри, ножем нарізає палюшки по 4 сантиметри. Легко скочує кожну палюшку, надає їй форму. Так робить з кожною частиною тіста.
Палюшки кидає у киплячу підсолену воду. Варить три хвилини, аби не розварилися. Коли витягає, одразу змащує олією — без неї палюшки можуть злипнутися.
"Добре, коли палюшки готують двоє. Один їх робить, другий варить", - каже Кокоша.
Тісто не може довго лежать. Воно може зріднути, тоді нічого не вийде.
На сковорідці господиня смажить сало з цибулею. Ним поливає готові палюшки. До столу подає зі сметаною. Палюшки треба їсти гарячими.
"Мої діти, коли були малими, палюшки називали "пальчиками", - каже жінка.
Коментарі