Ексклюзиви
понеділок, 11 червня 2012 07:30

Лісовими печерицями начиняють вареники

Автор: фото З САЙТА WWW.yakulinar.net
  Заморожені смажені гриби відразу викладають на розігріту сковорідку. Додають картоплю та тушкують, як смаженю
Заморожені смажені гриби відразу викладають на розігріту сковорідку. Додають картоплю та тушкують, як смаженю

Вінничанка 63-річна Марія Козак минулого року вперше заморозила печериці. У піст урізноманітнювала ними стіл.

— Чоловік — грибник, збирає і білі, і польські, і всякі різні. Закручую, мариную, сушу літрів 60 у сезон. Лише не солю, бо в міській квартирі жарко, то псуються. Того року в серпні зібрав два відра печериць. Їх сушити не можна, а маринувати не хотіла. Кума з Росії навчила, як заморозити.

Господиня чистить гриби, ретельно миє. Нечищені мити не можна, бо бруд всмоктується з водою. Потім відрізує червиві ніжки, чисті ріже кружальцями, а шапки навпіл чи на четверо.

— Кладу на сковорідку одразу ж. Посолила, поперчила і поставила жаритися на маленькому вогні. Десь хвилин 40. У кінці додаю цибулю і лавровий лист — хвилин за 10 до того, як пора знімати.

Готові гриби остуджує, розфасовує по целофанових пакетах і кладе в морозилку. Їх розмір визначають за тим, скільки родина з'їдає за раз.

— Виходить, як зі свіжими грибами — вроді їх тільки зібрали. Колись попробувала відварити в підсоленій воді. Юшка стікала, а гриби порційно розфасовувала і заморожувала. Були ніякі — з водою весь смак пішов.

Рідня Марії найбільше любить тушковану картоплю з печерицями. На смак — як зі сметаною. На порцію треба чотири середні картоплини, по невеликій цибулині й моркві, 100 г грибів.

— Готується, як жаркоє, але пісне. Гриби виймаю з морозилки. Можна розморожувати або зразу на сковорідці розігріти. Тоді 10 хвилин прожарити з цибулею, додати спеції для м'яса. Картоплю ріжуть, солять і обжарюють в олії. Це в класичному жаркому так треба. Але я спростила рецепт, і нормально виходить. Просто солю — і в каструлю. Картопля не розварюється.

Змішує в каструлі гриби, картоплю і поливає олійною засмажкою із цибулі, моркви і томатної пасти.

— Доливаю води на сантиметр вище картоплі. Доводжу до кипіння, ставлю на маленький вогонь — і хай собі вариться. Хвилин 40, доки картопля буде готова. При подачі на стіл можна посипати кропом. Добре смакує з квашеною капустою.

Заморожені гриби виручають, коли на підході гості.

— Обжарюю їх із цибулею, пропускаю через м'ясорубку, солю, перчу. Перемішую — і маю готову начинку для вареників чи налисників. Смачно виходить на хліб намазувати, як ікру. Із грибною начинкою добрі пельмені й вареники. Юшка з морожених грибів так пахне, що гості мліють. Це для них делікатес.

Із грибною ікрою смажать пиріжки

— Із грибною ікрою можна спекти пироги такі, що підуть до любого святкового столу. Тісто може бути пісне або на кефірі, — каже Марія Козак.

На склянку кисляку розводить половину маленької пачки дріжджів, пів чайної ложки солі, дві столових — цукру. Додає три столові ложки олії, борошна на око, щоб тісто було не надто круте.

— Треба замісити, поставити, щоб піднялося, і зліпити пиріжки. Залишити їх хвилин на 15 на дошці, щоб ще трохи підійшли. Далі можна обсмажувати в олії, як пончики. А можна змазати яйцем і запікати в духовці.

 

Зараз ви читаєте новину «Лісовими печерицями начиняють вареники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути