Ексклюзиви
неділя, 24 вересня 2023 12:30

Яєчний теракт: студент поцілив у Януковича яйцем, той знепритомнів

Автор: Скриншот
  Напад на Віктора Януковича у Івано-Франківську 24 вересня 2004 року
Напад на Віктора Януковича у Івано-Франківську 24 вересня 2004 року

24 вересня 2004 року під час президентської виборчої кампанії у Віктора Януковича влучили яйцем. У груди кандидату поцілив студент Прикарпатського університету в Івано-Франківську.

Сцену його падіння показали по телебаченню. Це суттєво вплинуло на рейтинг Януковича як кандидата в президенти.

Політичну кар'єру Віктор Федорович розпочав влітку 1996-го з посади заступника голови Донецької обласної державної адміністрації. За рік, 14 травня 1997-го, Янукович став головою Донецької облдержадміністрації. Перебуваючи на цій посаді, Віктор Янукович не вступав у "Партію регіонів", проте не приховував симпатій до неї. Він очолив її 2003 року, коли його призначили на посаду прем'єр-міністра України за квотою фракції "Регіони України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активіст, який поцілив яйцем у Януковича, очолив департамент в Івано-Франківській ОДА

Автор: 5.ua
  Соратники Януковича заявили про влучення в нього важким предметом
Соратники Януковича заявили про влучення в нього важким предметом

2004 року Віктор Янукович за підтримки президента Леоніда Кучми став "кандидатом від влади" на президентських виборах в Україні. Він мав велику підтримку на Донбасі та в південних і східних областях України завдяки економічному зростанню цих регіонів за часи діяльності уряду у 2002–2004 роках і проросійській економічній та культурній політиці. У Києві, центральних, північних та особливо західних областях Віктор Янукович мав низьку підтримку через високу корупцію в усіх гілках влади, орієнтації на Росію та оприлюднених фактів його біографії, пов'язаних із судимостями та співпрацею з КГБ.

Автор: Ірина Копистинська
  Дмитро Романюк поцілив яйцем у груди Віктору Януковичу
Дмитро Романюк поцілив яйцем у груди Віктору Януковичу

У рамках передвиборної програми 24 вересня 2004-го Віктор Янукович прилетів до Івано-Франківська і поїхав на зустріч зі студентами Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника. У момент виходу Януковича з автобуса студент-економіст 17-річний Дмитро Романюк кинув у нього яйце, влучивши в груди. Янукович знепритомнів на місці події, його доставили в лікарню.

Соратники Януковича заявили про влучення в нього "важких предметів", "каміння", "акумуляторів" тощо. Однак на відео, яке наважився показати лише "5 канал", було чітко видно, що в груди Януковичу попало саме яйце. Сцену його падіння також продемонстрували канали "Євроньюс" та російський НТВ, що суттєво вплинуло на рейтинг Януковича як кандидата в президенти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія намагалася проштовхнути Януковича до роботи в ТКГ

Автор: unian.ua
  Дмитро Романюк поцілив яйцем у груди Віктору Януковичу
Дмитро Романюк поцілив яйцем у груди Віктору Януковичу

31 жовтня 2004 року відбувся перший тур виборів президента України, за результатами якого Віктор Янукович отримав друге місце - 39,32% проти 39,87% у Віктора Ющенка. Численні порушення виборчого законодавства та прав людини, загальнодержавне фальшування результатів у другому турі виборів призвели до масових протестів у містах Західної України, Києві й низці інших міст і обласних центрів. Це переросло в Помаранчеву революцію і призвело до поразки Віктора Януковича в президентських виборах 2004-го.

Порушену проти Дмитра Романюка справу по звинуваченню в хуліганстві закрили в грудні 2004 року. Згодом він став викладачем Прикарпатського університету. Сьогодні Романюк очолює посаду директора з управління взаємовідносинами з органами державної влади АТ "Укрзалізниця".

Під час президентських виборів 2004 року українці вийшли на вуличні акції протесту проти фальсифікацій голосування. У листопаді ЦВК оголосила переможцем другого туру виборів Віктора Януковича з результатом 49,46%. Найближчий конкурент Януковича Віктор Ющенко отримав 46,61%. Екзитполи показали перемогу Ющенка, на дільницях фіксували порушення.

Зараз ви читаєте новину «Яєчний теракт: студент поцілив у Януковича яйцем, той знепритомнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути