пʼятниця, 11 березня 2011 03:00

Сирні палички варять як вареники

28-річна Тетяна Семчук із Вінниці. З чоловіком вона винаймає однокімнатну квартиру. Виховують 2-річного сина.

— Маю багато часу на кухню, але мало грошей, — каже. — У тиждень на харчі витрачаємо не більше як 200 гривень. Із нами їсть ще мій старший брат. Увечері збираємося всі за столом.

Уранці 11 лютого йдемо з Тетяною на ринок Урожай у Вінниці закупитися продуктами для обіду. Господиня має 30 грн. Планує приготувати капусняк, сирно-картопляні палички і лимонний пиріг.

— Усе просте, але ситне. Щотижня їмо м'ясо, рибу і сир. Любимо різні запіканки з макаронів і картоплі. Найбільше готую страв із картоплі, бо її веземо із села від матері. Решту продуктів купуємо.

За склянку кислої капусти Тетяна віддає 5 грн, за 200 г пшона — 1 грн, 0,5 кг курячого супнабору — 3,5. Торгується за сир.

— Творог подорожчав. Кілограм за 35–40 гривень продають. Не дуже хочуть давати 200 грамів, але як бачать що я з коляскою, уступають.

Готувати обід Тетяна починає із капусняку. Потім береться за картопляно-сирні палички. Відварює у соленій воді картоплю у лушпинні, чистить її і перетирає через сито.

— Картопляне пюре бажано не використовувати. Бо тісто розвалиться. До картошки перетираю творог, солю, перчу, додаю сире яйце, півсклянки муки і вимішую тісто. Потім із нього розкачую палички сантиметрів на 5. Відварюю їх у підсоленій воді, як вареники. Гарячі поливаю розтопленим маслом. Подаю зі сметаною.

Лимонний пиріг Тетяна робить за бабусиним рецептом. Спершу заливає кип'ятком два лимони і залишає на 15 хв., щоб зі шкірки вийшла гіркота. Для тіста бере 150 г маргарину, 3 ст. л. цукру, 6 — сметани, півложки соди гашеної оцтом, півтори склянки борошна.

— У розтоплений маргарин добавляю соду, яйце. Сахар зі сметаною добре збиваю міксером. Тоді додаю трохи більше як півтора стакана муки. Треба зробити таке тісто, щоб його можна було розкачати. Розділяю його на дві частини. Одну розкачую і викладаю у форму для випікання, застелену пергаментним папером. Роблю з тіста бортики. Лимони перекручую через м'ясорубку, до них додаю склянку цукру. Начинку викладаю на нижній шар, зверху кладу інший шматок тіста і заліплюю краї.

Випікають пиріг при 180°С близько 40 хв. Доки гарячий, розрізають його на шматки.

— Щоб простіше було планувати витрати, щотижня складаю меню. Не купую печиво, цукерки. Із фруктів беру лише банани, лимони та яблука. Снідаємо завжди вівсянкою. Варю різні супи на м'ясних бульйонах. М'ясо потім використовую для налисників чи вареників.

Зараз ви читаєте новину «Сирні палички варять як вареники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути