Ексклюзиви
пʼятниця, 12 червня 2020 12:36

Представники України і Росії домовилися про мир

Представники України і Росії домовилися про мир
За гетьмана Павла Скоропадського переговори з росіянами вів видатний юрист Сергій Шелухін. Фото: ukrainepravo.com

Українська Держава та більшовицька Росія уклали попередній мирний договір у Києві 12 червня 1918 року. Документ склали українською та російською мовами.

Підписи поставили голова української мирової делегації Сергій Шелухін та інші делегати, а з боку РСФСР - Християн Раковський та Дмитро Мануїльський.

Сторони домовилися припинити бойові дії по всій лінії фронту, погодилися поновити залізничне сполучення та надати можливість громадянам, насамперед жінкам, дітям і військовополоненим, безперешкодно повернутися до своїх країн. Домовилися і про поновлення торгівлі та відкриття генеральних консульств і агентств. Українські мали з'явитись у Москві та Петрограді, а російські - в Києві, Харкові та Одесі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Били, знущалися й катували полонених, ґвалтували жінок". Що писали газети після більшовицького перевороту восени 1917 року

Чітких кордонів між державами окреслено не було. Лише згодом сторони затвердили формування кордонів за принципом етнічного розселення, який більшовики надалі ігнорували, адже Українська Держава претендувала й на окремі повіти "російських" територій, заселені переважно українцями.

Останній пункт угоди передбачав укладання повноцінного миру, але більшовицька делегація затягувала з цим. Розуміла, що гетьман Павло Скоропадський та Україна в цілому спираються на підтримку потужної Німеччини. Більшовики чекали на її поразку в Першій світовій чи принаймні відмову від підтримки України. Уже в жовтні росіяни призупинили переговори, а згодом, після листопадової революції в Німеччині, відмовилися поновити їх. Сприятливі обставини внутрішньої боротьби в Україні дали їм змогу розгорнути новий агресивний військовий наступ.

Німецько-українські та більшовицькі військові уклали перемир'я в селищі Коренево - тепер Курської області - 4 травня 1918-го. Звільнення території України від росіян за Берестейським мирним договором остаточно завершилося. Бойові дії припинилися наступної доби, однак попри сподівання української влади на приєднання українських етнографічних земель перемир'я не встановлювало чітких кордонів між державами. Ним було окреслено лише тимчасову нейтральну зона завширшки 10 км.

Зараз ви читаєте новину «Представники України і Росії домовилися про мир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути