понеділок, 04 травня 2020 14:07

Німці допомогли українцям очистити територію від ворогів

Німці допомогли українцям очистити територію від ворогів
Вступ 1-го Запорізького пішого полку імені Гетьмана Дорошенка до Бахмута, квітень 1918 рік Фото: memory.gov.ua

Німецько-українські та більшовицькі військові уклали перемир'я у селищі Коренево - тепер Курської області 4 травня 1918-го. Звільнення території України від росіян за Берестейським мирним договором остаточно завершилося.

З німецько-українського боку угоду підписали майор фон Розенберг-Липинський. З російського - начальник штабу військ Курського району Зільберман. Головнокомандувач військ радянської України Володимир Антонов-Овсієнко склав з себе повноваження.

Бойові дії остаточно припинилися наступної доби, однак, попри сподівання української влади на приєднання українських етнографічних земель, перемир'я не встановлювало чітких кордонів між державами. Ним окреслювалася лише тимчасова нейтральна зона завширшки у 10 км., створена по обидві боки демаркаційної лінії. Туди не мали права заходити розвідувальні патрулі та залітати військові літаки. Зона дозволила німцям контролювати найважливіші залізничні вузли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві провели військовий парад на честь перемоги над Росією

Також обидві сторони зняли з себе відповідальність за перехід через зазначені у договорі межі приватних осіб. Заборонялися реквізиції продовольства у місцевого населення. Питання про умови можливого відновлення бойових дій мали вирішувати на переговорах у Конотопі. Подібні угоди мали укладати на всіх фронтах.

Згодом німці заявили українцям, що остаточне встановлення кордонів між Україною та Росією можливе лише в українсько-російській угоді. Переговори розпочалися 23 травня 1918-го між гетьманським сенатором Сергієм Шелухіним та представником радянського уряду Християном Раковським. Були майже безрезультатними та тривали до жовтня. Більшовики затягували їх у надії швидкої поразки Німеччини у Першій світовій війні.

За Берестейським миром 9 лютого 1918-го, війська центральних держав мали допомогти визволити УНР від більшовиків. В обмін на це, низка невигідних економічних угод змушувала Україну забезпечувати центральні держави продовольством і сировиною. Згодом визволителі самі перетворилися на окупантів. А 29 квітня Центральна Рада була повалена.

Зараз ви читаєте новину «Німці допомогли українцям очистити територію від ворогів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути