четвер, 23 квітня 2020 12:28

Німці заговорили про зміну влади в Україні

Німці заговорили про зміну влади в Україні
Німецькі військові на Софійській площі у Києві, березень 1918-го Фото: dsnews.ua

Нарада послів і військових Німеччини й Австро-Угорщини розпочалася в Києві 23 квітня 1918 року. Її учасники різко виступили проти Української Центральної Ради.

За Берестейським миром 9 лютого 1918-го, війська центральних держав мали допомогти визволити УНР від більшовиків. В обмін на це, низка невигідних економічних угод змушувала Україну забезпечувати центральні держави продовольством і сировиною. Згодом визволителі самі перетворилися на окупантів. А Центральна Рада з її соціалістичною політикою ліквідації поміщицького землеволодіння та 8-годинного робочого дня не змогла забезпечувати угоди. Тоді ж розпочалася економічна криза. Це змушувало окупантів ще наприкінці березня шукати влади, здатної виконувати "умови допомоги", попри те, що українці самі потребували хліба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада знехтувала попередженнями про державний переворот

За добу, на нараді вирішили "зберегти український уряд" та підготували заяву про поточну й майбутню діяльність військ центральних держав на українських землях. Німці вимагали усунення від влади "неблагонадійних соціалістичних елементів", запровадження військово-польових судів, скасування заборон на вивезення з України хліба. Вимоги до ЦР передав німецький дипломат Альфонс Мумм фон Шварценштейн.

Центральна Рада рішуче відмовилася від них і надіслала протест до командувача німецькими окупаційними військами в Україні Германа Ейхгорна. Це й визначило подальшу долю першого українського революційного парламенту. Німці називали майбутній гетьманський переворот маленьким втручання, щоб допомогти гарній країні впорядкувати свої справи.

Українська Центральна Рада в Києві ухвалила закон про недоторканність особи її членів 16 квітня 1918-го. Законопроєкт внесла фракція сіоністів. Окрім недоторканності представників ЦР, її було передбачено і для депутатів, обраних до Українських установчих зборів - законодавчої установи, що мала затвердити новий лад і конституцію України.

Зараз ви читаєте новину «Німці заговорили про зміну влади в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути