четвер, 19 червня 2014 20:47

Росія спекулюючи словами руйнує смисли - Нобелівські лауреати

Росія спекулюючи словами руйнує смисли - Нобелівські лауреати
Нобелівський лауреат з літератури Маріо Варґас Льоса. Фото: EPA

Нобелівські лауреати звинуватили Росію в словесному насильстві. "Ця країна зумисне спекулює словами, щоб руйнувати смисли і приховати правду", - кажуть двоє лауреатів Нобелівської премії з літератури. Вони спільно виступили, щоб засудити, як вони кажуть, "хвилі пропаганди" з Росії - "безперервні акти агресії по відношенню до України з боку Російської Федерації".

Про це йшлося на засіданні ПЕН-клубу в столиці Швеції - пише Gazeta.ua з посиланням на The Guardian.

Письменники, серед яких лауреати Нобелівської премії 2010 й 2011 років перуанець Маріо Варґас Льоса та швед Томас Транстрьомер, говорять про шквал випадків свавільного трактування закону, в Росії. Це виражається у "ліквілації міжнародних неурядових громадських організацій, які в Росії розцінені як іноземні агенти; в анти-гей законах; в законах, що дозволяють блокувати веб-сайти без судової постанови; в законах, які не допускають обговорення й перегляду російської історії; в релігійних законах про дифамацію", які передбачають кримінальну відповідальність за образу релігійних почуттів.

"Права людини безповоротно підриваються", - кажуть письменники, коментуючи ситуацію з Кримом. Наголошують, що конфлікт, пов'язаний з приєднанням Криму Росією у березні, продовжує загострюватися.

"Це була незаконна анексія Криму, яка змушує нас тепер глибоко перейматися правами кримсько-татарського населення. Після цього озброєні групи з Росії вторглися на схід України і спровокувати насильницькі заворушення, щоб дестабілізувати ситуацію в країні", - кажуть нобеліати.

Український ПЕН-клуб розповідає про численні випадки розстрілів, вбивств, викрадень і катувань журналістів та мирних жителів.

У російському відділенні цієї письменницької організації заявили, що насильство стало залежати від підбору слів. "Слова - це будівельний матеріал, який слугує для вираження значень і дійсності", натомість "російська влада зараз використовує слова, щоб руйнувати істинне значення, щоб підміняти поняття. Само собою зрозуміло, що це злочин проти культури", - заявляють у російському ПЕНі.

На конференції, проведеній минулого тижня Міжнародним ПЕН-клубом у Стокгольмі, російська письменниця Людмила Уліцька сказала, що "брехня отруїла свідомість росіян, які не мають інших джерел інформації, крім брехливих".

У свою чергу академік з України Олександра Гнатюк заявила, що "пропаганда була винайдена, щоб перетворювати людей на ворогів", - повідомляють у письменницькому товаристві.

Зустріч у Стокгольмі була однією з багатьох, які організовує Міжнародний ПЕН-клуб, щоб зібрати разом українських і російських письменників, а також авторів із країн-сусідів, щоб "обговорити мирні шляхи виходу з конфлікту, що склався і щоб налагодити шляхи відкритої дискусії", кажуть у ПЕН-клубі.

Президент Міжнародного ПЕН-клубу, канадський письменник Джон Ролстон Саул, заявив, що "Угоди про мир і стабільність - не з тих, які укладаються за зачиненими дверима. Їх потрібно обговорювати відкрито".

У світлі невдалих газових переговорів і рішення Росії перекрити поставки газу в Україну, Саул, Льоса, Транстрьомер та інші письменники поставили свої підписи під заявою, в якій ідеться про те, що "єдиною реальною запорукою безпеки є відкриття шляхів вільного прозорого вираження думок".

"На лінії вогню у цій ситуації журналісти по обидва боки кордону, - кажуть письменники. - Ми захоплюємося їхньою мужністю і закликаємо тих, хто змушений писати замовні речі: пам'ятайте слова Льва Рубінштейна: "пропаганда - це крах мови".

Зараз ви читаєте новину «Росія спекулюючи словами руйнує смисли - Нобелівські лауреати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути