Ексклюзиви
четвер, 07 травня 2009 20:01

Знайшли записи батька Нечуя-Левицького

Під час відбудови церкви у селищі Стеблів Корсунь-Шевченківського району знайшли послання від батька письменника Нечуя-Левицького — парафіяльного пастиря Семена Левицького. У родині класика української літератури представники п"яти поколінь були священиками.

— На тому місці йшли пошуки фундаменту старої церкви Вознесенської. Капсулу першим побачив будівельник Василь Король. Вона склепана з товстої покрівельної жерсті. Довжиною 27 сантиметрів, а в діаметрі майже 5 сантиметрів. Закрита ковпачком і добре засмолена. Російською з використанням латині написані молитви "Святій Тройце слава" та на честь Ісуса Христа. Далі, що в містечку Стеблів Канівського повіту Київської губернії за повелінням Миколи Павловича, самодержця і государя, з благословення Філарета, митрополита Київського і Галицького, з дозволу власника вотчини Зенона Головінського будується храм, — розповідає завідувач Стеблівського літературно-меморіального музею письменника Івана Нечуя-Левицького 71-річний Сергій Хаврусь.

Три листки були згорнуті вдвоє. Після слова "поклали" першим стоїть прізвище батька Нечуя-Левицького. Далі церковний староста Андрій Кайдаш. Прізвища управляючого поміщика, священика села Кошмак прочитати не вдалося. Датований лист 10 вересням 18... Останні дві цифри не видно.

— Капсула є добрим знаком, що ми на правильному шляху. Бо деякі скептики говорили, що церква стояла не на цьому місці, — каже Хаврусь. — Вона з усім начинням згоріла в 1923 році на свято Усікновення. Сільський дядько на прізвисько Маліновчик злостивив: "Бач, святе, а як горить!". А потім на його хату впав шматок даху, — додає Семен Левкович.

Є версія, що церкву підпалили.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли записи батька Нечуя-Левицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути