четвер, 20 березня 2008 18:41

За насінням стоять черги

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Реалізатор насіння Галина Грєбєнщікова торгує в палатці під ”Універмагом” у Черкасах біля центрального базару. Каже, що зараз насіння беруть переважно селяни. Міські жителі скуповуються за зиму
Реалізатор насіння Галина Грєбєнщікова торгує в палатці під ”Універмагом” у Черкасах біля центрального базару. Каже, що зараз насіння беруть переважно селяни. Міські жителі скуповуються за зиму

Поблизу "Універмагу" на центральному базарі в Черкасах біля палатки з насінням черга. Реалізаторка 53-річна Галина Грєбєнщікова ледве встигає продавати товар. Каже, беруть переважно петрушку, кріп, щавель, моркву й буряки. Ближче до садіння купуватимуть помідори, огірки, дині, кавуни.

— Взимку купляють городяни. А зараз почали їхати із сіл. Вони завжди чекають останнього часу. Насіння беруть переважно ранніх сортів — польське та наше. Просять, щоб пропонувала низькорослі сорти помідорів, перцю, — показує упаковки моркви з короткими коренями. Її беруть краще, ніж довгу. — Хоч і на ту є свої покупці.

53-річний Микола Петренко щоліта їздить до Драбова, допомагає матері з городом. Чоловік безробітний.

— Ось купив насіння майже на 60 гривень, — показує целофановий  пакет. — Узяв ще цибулю насіннєву "Халцетон". Середньорання. Її садять корейці, й вона росте велика. Тут 20 грамів, коштує 4,25 гривні. Бо хотів купити "тиканки", а вона аж по 25–30 гривень за кілограм. Ще взяв буряк "Бордо", моркву коротку "Шантане" та "Королева". Кілька пакетиків динь і кавунів, — вибачається, каже, поспішає на драбівську маршрутку.

Ніна Ярмуш, 50 років, із міського управління освіти, в середу купила посадковий матеріал картоплі "Венети".

— У нас є дачний участок за 40 кілометрів від Черкас, у Мельниках Чорнобаївського району. Там вирощуємо декілька сортів. Займаюся цим для постачання сім"ї. Інше насіння придбала ще з осені.

Директорка магазину "Флора" Марія Ткаченко, агроном за освітою, каже: з вітчизняних сортів насіння популярні харківські.

— Особливо буряк і морква, — розповідає вона. — Наші дині дуже чудові. Такі як "Леся", "Алушта", "Дідона". Взагалі українське насіння пристосоване до наших ґрунтів. Може, воно не таке врожайне, як із Голландії. Але люди беруть його краще. Наприклад, наші огірки смачніші в закатках і засолках. Мають красивий зовнішній вигляд. Хоч у цьому році, хочу сказати, дуже багато купляють і голландського насіння. Особливо моркву ранніх і суперранніх сортів. Як не дивно, але багато людей стали купляти квіти. Тобто душа людей тягнеться більше до прекрасного. Оце така особливість останніх років.

Зараз ви читаєте новину «За насінням стоять черги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути