четвер, 18 листопада 2010 19:11

Розпорядження Черевка не виконують

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Чи виконують розпорядження про виробничу гімнастику, яке видав колишній губернатор Черкащини Олександр Черевко? Керівник області Сергій Тулуб його не скасував.

Розпорядження №353 видали 28 листопада 2008 року. Олександр Черевко радив запровадити у трудових колективах підприємств, організацій, установ об 11.00 щоденну 10-хвилинну гімнастику.

Документ надіслали в усі райдержадміністрації, школи, на великі підприємства. Телефоную в обласне управління у справах сім'ї, молоді та спорту. Воно мало впроваджувати постанову і контролювати її здійснення.

— Розпорядження зараз не виконується, — каже 59-річний Юрій Мрачковський, начальник відділу з питань фізкультури і спорту. — Та воно й раніше не сильно виконувалося. На деяких підприємствах і організаціях ввели гімнастику, але більшість не робили. Це була рекомендація, ми не могли нікого примусити.

Запитую, чи сам робить гімнастику.

— Я бігаю щоранку, навіщо мені ще гімнастику робити? — дивується.

Колишній начальник управління Віталій Коваль, 33 роки, розпорядження про виробничу гімнастику підтримує:

— Ми робили не тільки гімнастику, а й на поле вибігали, дівчат у тренажерний зал відправляли. Ідея про гімнастику правильна. Шкода тільки, що вона не знайшла широкої підтримки.

Протягом 2009 року гімнастику транслювала обласна телерадіокомпанія "Рось". Для кожної професії розробили свій комплекс вправ. Гімнастику показували щоранку з 11.00 до 11.10. З 2010-го її в телепрограмі немає.

— Трансляція виробничої гімнастики була прописана у тематичному плані на 2009 рік. У плані на 2010-й її не було. Тому зараз і не транслюємо. Програми знімали на заводі "Богдан" за участі студентів з педуніверситету. Це були простенькі вправи для людей на виробництві. Спеціальні рухи для рук, ніг, шиї, — розповідає В'ячеслав Лопушанський, спортивний редактор телеканала.

— Пам'ятаю, як у школі робили гімнастику та й у технікумі теж, потім в армії служив. Коли почав працювати губернатором, були випадки, коли молоді люди на офіційних заходах зомлівали, такі слабі були, — говорить екс-губернатор Олександр Черевко, 51 рік.— Потім сам прихворів і був на лікуванні. Почув думку масажиста з цього приводу. Він сказав, що треба постійно розминатися. От я видужав, вийшов на роботу і видав таке розпорядження. Щоб люди знаходили час і займалися своїм здоров'ям. На "Росі" робили дуже гарні програми. І я переконаний, що багато людей повторювали ці вправи. Я думаю, є у нас в області керівники, які розуміють, що гарний бізнес буде тільки тоді, коли у працівників є здоров'я і хороший настрій. Звісно, чиновники, особливо високого рангу, сприйняли нововведення з посмішкою. В обласній адміністрації теж його в'яло виконували. Просто для багатьох показушність вища здорового глузду.

Каже, що свою постанову реалізовує і зараз:

— Я тоді робив зарядку і зараз роблю. Чому розпорядження не пройшло? Думаю, що через недорозуміння посадових осіб. Усі ж вважають, що на словах треба дбати, а не на ділі. Крім того, воно не було обов'язковим, а носило рекомендаційний характер.

— Перерви на відпочинок працівник може робити протягом усього дня. Але в робочий час треба працювати. Звісно, підтримка здоров'я працівників для нас є пріоритетом. Зараз розробляється комплексна програма. Хто хоче, той може робити гімнастику. Але такого, щоб усі під шеренгу вистроїлися, немає, — так озвучила позицію губернатора Сергія Тулуба його прес-секретар Оксана Химич.

Зараз ви читаєте новину «Розпорядження Черевка не виконують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути