Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2010 18:22

Мішок цукру продають за 420–430 гривень

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Наталія Письменчук  торгує цукром біля входу до Центрального ринку у  Черкасах. Каже, що торги впали в рази. У середу з восьмої ранку вона продала два кульки по 5 кілограмів і чотири по кілограму
Наталія Письменчук торгує цукром біля входу до Центрального ринку у Черкасах. Каже, що торги впали в рази. У середу з восьмої ранку вона продала два кульки по 5 кілограмів і чотири по кілограму

На Черкащині щодня дорожчає цукор. Тиждень тому його продавали по 7,3 грн. У вівторок на базарі просять уже 9,5 грн.

Продавщиця 46-річна Наталія Письменчук за 3 год. продала 15 кг:

— Ціна висока, тому ніхто сахар не бере. Ну, буває, раз у час хтось підійде.

На ринку Монастирища кілька днів тому за мішок просили 400 грн. Тепер ціна зросла до 430. Уроздріб продають по 9 грн.

— Минулої п"ятниці не вистачило 20 гривень на мішок цукру, а цієї — тєм болєє, — скаржиться місцева Катерина Степанівна, перелічуючи гроші в гаманці. — І чого влітку не купила, коли мішок коштував 280 гривень? Думала, що стане дешевшим, а він, навпаки, щодня дорожчає.

— Самі ціни не встановлюємо, — запевняє бізнесмен із Монастирища Костянтин Мельник. — Щодня зростає закупівельна ціна на заводах-виробниках по всій Україні. І націнки ставимо не вищі дозволених законодавством. Бо підприємців, які торгують цукром, мабуть, найчастіше перевіряють контролюючі органи.

Улітку ціна може сягнути 12 гривень

— Цукор дорожчає щодня на 10 копійок, — каже 47-річний Михайло Гусєв із Тального. — Учора в Цибулеві на цукрозаводі "Панда" купив гуртом по 8 гривень. Сьогодні продаю по 420 гривень мішок і по 8,90 уроздріб.

Підприємець нарікає на уряд.

— У країні, яка може третину світу забезпечити цукром, сьогодні бракує понад 500 тисяч тонн. В уряді нікому до цукру діла нема — там усі виборами займаються.


У ЧеркаСЬКІЙ ОБЛАСТІ із 24 заводів залишилися два: "Оберіг" на Жашківщині та "Панда" в Корсунь-Шевченківському районі.

Виступаючи перед монастирищанами, генеральний директор товариства "Панда" Геннадій Бобов, який є інвестором Цибулівського цукрового заводу, запевнив, що підприємство теж працюватиме. Однак це не зупинить зростання ціни.

Фахівці кажуть, до літа кілограм цукру може коштувати 10, а то й 11–12 грн.

— На здорожчання впливають два чинники — на світовому ринку ростуть ціни й у державі галузь катастрофічно занепадає, — пояснює 48-річний Сергій Стецюк, голова асоціації фермерів Черкаської області. — У Латвії кілограм цукру вже більше євро. В Україні жодної підтримки землеробам по вирощуванню буряка не було. Уряд минулого року обіцяв по 750 гривень допомоги на гектар цукрових буряків — не дав. Застаріле обладнання на заводах малорентабельне. Думаю, 9,5 гривні за кілограм — це не межа. Улітку ціна може сягнути 12 гривень, як у тій же Латвії.

2002-го в області цукровими буряками засіяли 126 тис. га, а торік — 17. У листопаді 2009-го для посіву культури на Черкащині виорали 40 тис. га.

Зараз ви читаєте новину «Мішок цукру продають за 420–430 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути